Justitie eist werkstraf tegen ondernemende Groninger broers K. wegens belastingfraude

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 50 uur tegen de Turkse broers Ali en en Bekir K. vanwege belastingfraude.

De broers Ali en Bekir K., die zaken doen in en rond Groningen, moesten zich gisteren verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden omdat ze op onrechtmatige wijze geprobeerd zouden hebben geld terug te krijgen. De broers moesten naar eigen zeggen over het jaar 2013 nog een bedrag van 88.638 euro terugkrijgen van de belastingdienst. Dat bedrag werd in het jaar daarna niet overgeboekt. Daarom vulde Ali K. bij de aangifte van de omzetbelasting over 2014 in dat hij recht had op teruggave van een bedrag van 88.639 euro (curieus genoeg één euro meer).

Vakje niet meer in gebruik

Ali K. vulde dat bedrag in in vakje 5E op het aangifteformulier. Een van de drie rechters zegt dat het vakje er weliswaar nog stond, maar dat het niet meer in gebruik was. ,,In de toelichting op pagina 12 staat dat dit vakje niet meer te gebruiken is vanaf 1 januari 2013. Ik zou zeggen: haal het vakje dan weg van het formulier. U dacht: ik vul het bedrag daar dan maar in?” Die antwoordde daarop: ,,Ja, dat was mijn gedachte. We kregen geen reactie op de omzetbelasting, het werd niet gestort. Daarom hebben we het maar verrekend bij dit vakje op het aangifteformulier.”

Volledige aangifte

De officier van justitie zegt dat het invullen van de omzetbelasting goed moet gebeuren. ,,De belastingdienst moet er vanuit kunnen gaan dat de aangifte klopt en volledig is. Je kan niet bij vakje 5E als een herinnering invullen dat je nog een bedrag van ruim 88.000 euro terugkrijgt van de belastingdienst”, vertelt de officier. ,,De broers hebben veel kennis van wat er speelt. Van belastingen en het runnen van zaken. Alles wijst erop dat hier sprake is van een onjuiste aangifte”, zegt de officier voordat hij zijn eis van een werkstraf van 50 uur ten gehore brengt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Eerdere veroordeling

Tegen de broers loopt sinds 2013 een ander, omvangrijk justitieel onderzoek. In 2016 werd Bekir K. veroordeeld voor wapenbezit. De rechtbank legde hem 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf op. De broers worden daarnaast onder meer verdacht van witwassen, oplichting en afpersing. Volgens Ali K. moesten hij en zijn 47-jarige broer noodgedwongen een deel van hun panden verkopen. ,,Directe aanleiding zijn de uitspraken van burgemeester Den Oudsten’’, zei K.

De Groningse burgemeester Den Oudsten zette begin vorig jaar vraagtekens bij de manier waarop de broers hun geld verdienen. Volgens Ali worden hij en zijn broer willens en wetens gecriminaliseerd. ,,Ons imago wordt besmeurd omdat justitie verder niets heeft. We waren aangehouden, maar horen sindsdien niets. Omdat ze niets hebben.’’