Opnieuw dreigt dwangsom Lentis omdat crisisopvang rammelt

De psychiatrische crisisopvang-kliniek van Lentis aan de Hereweg in Groningen voldoet nog steeds niet helemaal aan de regels. Daarom dreigt de inspectie met een dwangsom.

Dit voorjaar meldde Lentis zelf bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd dat er problemen zijn in de kliniek. Er was te weinig personeel en de zorg ging niet volgens de regels. De inspectie plaatste de kliniek onder verscherpt toezicht.

Lentis besloot het aantal bedden in te krimpen van 56 naar 48 en toen nog verder naar in 36. Er werd extra tijdelijk personeel ingehuurd en medewerkers werden getraind in het werken volgens de juiste protocollen en het rapporteren zoals is voorgeschreven.

Tweede deel niet in orde

De inspectie oordeelde een maand geleden dat het eerste deel nu weer voor elkaar is. Er is nu wel genoeg personeel. Maar het tweede deel is nog niet voor elkaar.er wordt nog niet goed gewerkt met protocollen, richtlijnen en werkinstructies, vindt de inspectie. Informatie wordt niet op eenduidige wijze vastgelegd in het patiëntendossier, waardoor die dossiers niet altijd actueel of voldoende toegankelijk zijn.

Daarom dreigt de inspectie nu met een dwangsom van vijfduizend euro per week met een maximum van twintigduizend euro. Als het tenminste binnen een maand niet voor elkaar is.

Tachtig mensen

Lentis-bestuurder Arien Storm vindt dat de inspectie wel erg streng is. ,,Maar dat is terecht want de zorg moet goed in orde zijn’’, zegt ze. ,,We hebben de werkafspraken wel opnieuw gemaakt met de medewerkers, we hebben een coördinerend verpleegkundige aangesteld die erop toeziet dat alle collega’s zich aan de afspraken houden. Maar er werken tachtig mensen en daar zijn ook veel nieuwe medewerkers tussen. Dan gaat niet alles meteen goed. Daar moeten we dus nog beter op toezien.’’

Storm wijst erop dat er wel erg veel regelgeving is en medewerkers veel tijd kwijt zijn aan administratieve handelingen. ,,Maar zo zijn de regels en we moeten ons dat gewoon hoe dan ook aan houden’’, stelt ze. ,,Daar gaan we dus hard aan werken.’’

De vele aandacht voor de kliniek aan de Hereweg en de regels en administratieve processen daar, kost Lentis als organisatie wel veel geld en energie. Dat gaat ten koste van andere onderdelen van de organisatie. ,,Gelukkig zijn we zo groot dat we dit aan kunnen.’’