FC Groningen: sleutel ligt op middenveld

GRONINGEN Ontspannen en goedgemutst zat Danny Buijs vrijdagmiddag aan tafel tijdens het gebruikelijke perspraatje voorafgaand aan een wedstrijd. Terwijl er na twee opeenvolgende nederlagen toch echt gewonnen ‘moest’ worden van PEC Zwolle.

Winnen van PEC was extra wenselijk omdat er vanavond in Eindhoven tegen PSV wordt ingehaald en zaterdagavond alweer in Amsterdam tegen Ajax wordt gespeeld. Uitwedstrijden die normaal gesproken ruim worden verloren.

Maakte Buijs vrijdag een opgeruimde indruk, een week eerder had hij in een interview al aangegeven zich onder de huidige leiding een stuk prettiger te voelen dan onder de vorige. Dat zou kunnen worden uitgelegd als natrappen tegen de vertrokken algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans - zij werden in het interview overigens niet bij name genoemd - maar het had er meer van weg dat Buijs zijn hart wilde luchten.

Het goede humeur van de hoofdtrainer zou ook kunnen samenhangen met het vertrouwen dat hij en zijn assistenten in de selectie hebben. Vertrouwen dat meer gebaseerd is op het spel dan op de resultaten. Tot aan PEC had FC Groningen vier keer redelijk tot goed gespeeld en maar één keer slecht: thuis tegen Heracles. Die met 2-1 verloren wedstrijd lag bij veel supporters nog vers in het geheugen en leidde op social media tot sombere bespiegelingen. Onnodig somber, maar niet onbegrijpelijk.

Op vijf plaatsen andere spelers

Vergeleken met de zeperd tegen Heracles stonden er tegen PEC op vijf plaatsen andere spelers. Charlison Benschop maakte zijn seizoensdebuut in de basis op natuurgras. Dat ging ten koste van Kaj Sierhuis die in aanloop naar de wedstrijd door een lichte blessure als bankzitter al een twijfelgeval was en in de warming-up definitief afhaakte. Achterin startte net als in Venlo de ervaren Bart van Hintum in plaats van de tien jaar jongere Amir Absalem.

Maar de grootste veranderingen ten opzichte van ‘Heracles’ waren die op het middenveld. Daar startte de van een enkelblessure herstelde Ramon Pascal Lundqvist voor het eerst in een aanvallende rol. Tot aan het duel met PEC speelde de Zweed steeds als controleur naast Azor Matusiwa. Maar die heeft daar nu Ahmed El Messaoudi naast zich. De Belg toonde zich opnieuw erg balvast. Met hem in de ploeg is het spel van FC Groningen nog verzorgder geworden. Het heeft als bijkomend voordeel dat Lundqvist dichter bij het doel van de tegenstander kan spelen.

Tegen PEC betaalde dat zich meteen uit. Met een hard en geplaatst afstandschot liet hij doelman Xavier Mous kansloos. Met Ajdin Hrustic op rechts en Django Warmerdam op links vormde Lundqvist het aanvalstrio achter Benschop. Hrustic scoorde opnieuw en bracht zijn seizoentotaal op drie. Ondanks zijn opvallende productie toonde de Australiër zich kritisch over zijn eigen spel. Lijken Hrustic en Lundqvist in de huidige opstelling op hun plaats, dat kan nog niet worden gezegd van Warmerdam. De twee jaar geleden van PEC overgenomen linkspoot is nog een beetje vlees noch vis. Voor een verdediger is hij te zwak in de duels en vaak te dromerig. En voor een aanvaller ontbreekt het hem aan intuïtie. Met zijn snelheid zou Warmerdam hangend op links goed uit de voeten moeten kunnen. Tegen PEC koos hij een paar keer slim positie aan de binnenkant waardoor hij langs de zijlijn kon worden aangespeeld. Misschien moet hij nog wat meer tijd krijgen om zich zijn nieuwe positie eigen te maken.