Opleiding FC Groningen drietrapsraket

GRONINGEN Drie van de vier jeugdelftallen van FC Groningen voetballen in de eredivisie. De uitzondering vormt FC Groningen onder 15.

Het elftal van trainer/coach/manager Bote Talsma voetbalt voor het tweede jaar in een van de vier regionale tweede divisies.

Waar FC Groningen onder 13, onder 17 en onder 19 wekelijks de krachten meten met talenten van onder meer Ajax, PSV, AZ en Feyenoord daar voetbalt onder 15 tegen leeftijdgenoten van noordelijke en oostelijke amateurclubs zoals Be Quick 1887, GVAV Rapiditas, Blauw Wit ‘34, Drachtster Boys, ATC’ 65 en WSV. De enige ‘proftegenstander’ is FC Emmen.

FC Groningen onder 15 raakte in de tweede divisie verzeild doordat ruim twee jaar geleden niet werd gekozen voor de beste (lees: sterkste) spelers van dat moment maar voor de spelers met de meeste potentie. De selectie van FC Groningen onder 15 bestond daardoor toen grotendeels uit eerstejaars. Normaal is de verhouding fiftyfifty. Het lichte ploegje was bijna wekelijks superieur aan de tegenstander maar schoot in fysiek opzicht vaak tekort. Toen van twee eerste divisies eentje werd gemaakt, wist de ploeg zich net niet voor de eerste divisie te kwalificeren.

Afgelopen seizoen was FC Groningen onder 15 opnieuw de best voetballende ploeg van zijn afdeling, maar ging het kampioenschap naar het fysiek sterkere Go Ahead Eagles. Van het lichte ploegje dat twee seizoen geleden promotie naar de eerste divisie misliep zijn er deze zomer overigens wel tien doorgestroomd naar FC Groningen onder 17. Het hadden er zelfs elf kunnen zijn, maar één van de gepromoveerde talentjes koos voor terugkeer naar zijn oude club.

Drietrapsraket

De opleiding van FC Groningen kan worden gezien als een drietrapsraket. Vooropleiding in vier regionale voetbalscholen is fase één. Vanaf onder 12 volgt in fase twee vier jaar opleiding van talenten uit de eigen regio. Onder 15 is sluitstuk van de regionale opleiding. Vanaf onder 17 is binnen de opleiding ook plaats voor talenten uit andere delen van het land en het buitenland. Ludovit Reis en Tomas Suslov zijn daarvan recente voorbeelden.

De grote vraag is hoe erg het nu eigenlijk is dat spelers van 13, 14 jaar niet wekelijks worden getest in wedstrijden op het hoogste niveau. FC Groningen onder 17 werd afgelopen seizoen landskampioen met spelers die geen van allen met onder 15 in de eredivisie hadden gespeeld...

Wie al langer top-jeugdvoetbal volgt weet dat het voetbal in deze leeftijdscategorie er vaak niet al te goed uitziet. De spelers zijn volop in de groei. Sommigen lijken er ineens weinig meer van te kunnen. Ze bewegen zich klungelig voort als pasgeboren veulens, ogen stakerig en houterig. Oogt het voetbal bij de onder 13 doorgaans dartel en krijgt het voetbal bij de onder 17 mannelijke trekjes, bij de onder 15 vallen vooral de (tijdelijke) lichamelijke ongemakken op.

Dit seizoen heeft FC Groningen bij de onder 15 opnieuw gekozen voor een jonge groep, met veertien eerstejaars en zelfs nog een onder 13-speler. Zaterdagochtend bij de seizoenouverture op Corpus den Hoorn tegen Be Quick onder 15 staan alle acht tweedejaars aan de aftrap. Groot is het verschil tussen beide matig voetballende ploegen niet eens maar de score loopt uiteindelijk op naar 5-0. Zo’n zestig kilometer zuidelijker wint FC Emmen met 12-1 van Drachtster Boys. De onderlinge duels en uitglijders tegen amateurs bepalen wie er straks kampioen wordt: FC Emmen of FC Groningen onder 15.