Gekkenwerk | column Buitenspel

De KNVB heeft er onlangs bij de profclubs op aangedrongen jeugdspelers niet te jong in opleiding te nemen en zeker niet dagelijks grote afstanden te laten afleggen naar de diverse traningscomplexen. De eredivisieclubs beginnen namelijk steeds jonger met opleiden en laten veel kleine kinderen lange reizen maken.

Feyenoord is er het vroegst bij. De Rotterdammers beginnen al met 6-jarige kinderen voor hun onder 7. Ook Ajax, Sparta, FC Utrecht en ADO (onder 8), Vitesse, PEC Zwolle en Fortuna Sittard (onder 9), FC Emmen en PSV (onder 10) beginnen al vroeg met opleiden. Met de aantekening dat bij PSV talent tot 12 jaar op vier locaties dicht bij huis wordt opgeleid: in Eindhoven zelf, Gilze, Helmond en Nijmegen. AZ, FC Twente, Heerenveen en VVV beginnen pas bij onder 11 spelers de opleiding binnen te halen. FC Groningen en Willem II doen dat op nog latere leeftijd. Bij FC Groningen is onder 12 het jongste team en bij Willem II onder 13.

Arjen Robben was ‘al’ 12 toen hij in 1996 bij FC Groningen begon. Het talent droop er bij hem meteen vanaf. En dat zal het er bij het toptalent zes jaar eerder ook wel hebben gedaan. Maar al die andere ‘gewone’ talenten? Van de 6-jarigen bij Feyenoord zullen er vast wel één of twee het eerste elftal halen, maar het overgrote deel niet. Veel jongetjes blijken bij nader inzien toch niet goed genoeg en moeten plaatsmaken voor anderen. Niet zo vreemd, want uit onderzoek blijkt dat van jonge kinderen haast niet te voorspellen is hoe goed ze kunnen worden. Dat erkennen ook alle ervaren jeugdscouts die ik spreek. Dus profclubs: stop met lokken van extreem jonge kinderen, maar help samen met de KNVB amateurclubs bij het opleiden en selecteer jeugdspelers later.