FC Groningen: nu nog beter leren aanvallen

GRONINGEN Verdedigend behoort FC Groningen tot de subtop van de eredivisie. Slechts vijf goals tegenkrijgen in uitduels met de top drie (Ajax, PSV en AZ) is niet veel clubs gegeven. De keerzijde is dat geen enkele eredivisieploeg zo weinig scoort.

De wedstrijden tegen Ajax en PSV leverden tegenstrijdige commentaren op die niet helemaal strookten met de werkelijkheid. FC Groningen zou tegen PSV (3-1) naïef hebben verdedigd en tegen Ajax (2-0) veel meer weerstand hebben geboden.

Maar in feite kreeg PSV slechts vier echte kansen en Ajax meer dan het dubbele. Naïef was in Eindhoven enkel de wijze waarop FC Groningen verdedigde voorafgaand aan de tweede goal van PSV.

In Eindhoven had de ploeg van trainer Danny Buijs bovendien vooral de pech dat doelman Sergio Padt al vlot in de wedstrijd als aan de grond genageld stond bij een geplaatst, maar halfzacht schot van Pablo Rosario. In Amsterdam reageerde hij na ruim vijf kwartier op soortgelijke wijze op de openingsgoal van Ajax-middenvelder Lisandro Martinez. Het duurde daardoor veel langer dat de tegenstander op 1-0 kwam.

De eerste tegengoal in Amsterdam kwam Padt op verwijtende blikken te staan van zijn medespelers. ‘Puntenpakker Padt’ hebben we dit seizoen nog niet veel in actie gezien. De Amsterdammer is nog een steeds een eredivisiewaardige doelman, maar de laatste weken niet van bovengemiddelde kwaliteit. Te vaak leiden tegengoals tot discussies achteraf. Padt maakt geen regelrechte blunders, maar bij veel goals lijkt zijn reactie niet optimaal.

Ajax creatiever

Gaf FC Groningen in Eindhoven dus veel minder kansen weg dan in Amsterdam, toch werd in de Arena niet minder goed verdedigd dan in het Philips Stadion. Dat was ook nodig omdat Ajax in de kleine ruimte over meer kwaliteit beschikt dan PSV. Maar bij bijna alle kansen die Ajax miste, lag de moeilijkheidsgraad vrij hoog. Echt honderd procent uitgespeeld waren ze niet. Onder druk van felle FC Groningen-spelers kwam de bal vaak net voor het verkeerde been of dreigde alweer een blok. Of Padt redde bekwaam. Want dat moet ook gezegd: de doelman speelde zeker geen slechte wedstrijd. FC Groningen speelde zaterdag tegen Ajax ook nog wat verdedigender dan tegen PSV, want Buijs koos in Amsterdam voor vijf verdedigers. Mike te Wierik, Ko Itakura en Bart van Hintum maakten de ruimtes in het centrum klein, terwijl Deyovaisio Zeefuik en Django Warmerdam de flanken verdedigden. Zeefuik en Warmerdam hadden daarbij de taak om waar mogelijk voor gevaar in de omschakeling te zorgen. Dat lukte een aantal keren goed en leverde FC Groningen een handjevol gevaarlijke tegenstoten op, waarbij of het schot of de eindpass onvoldoende was.

Geen snelheid

FC Groningen had Ajax in de tegenaanval misschien nog meer pijn kunnen doen als de vrij sterk spelende Charlison Benschop was ondersteund door snellere secondanten dan Ramon Pascal Lundqvist en Ajdin Hrustic. Dat de trainer zijn beide topscorers liet staan was ook wel weer begrijpelijk. De Zweed en de Australiër zijn redelijk balvast en kunnen altijd gevaar stichten met afstandsschoten of vrije trappen. Maar Hrustic en Lundqvist verloren elk sprintduel en werden niet eenmaal in de diepte gevaarlijk. De vraag of Benschop met snellere alternatieven als Sam Schreck, Joël Asoro, Gabriël Gudmundsson of Mohamed El Hankouri nog gevaarlijker had kunnen worden, blijft onbeantwoord.

RKC Waalwijk

Na uitwedstrijden tegen de twee sterkste ploegen van de eredivisie volgt er voor FC Groningen vrijdagavond een thuiswedstrijd tegen de zwakste eredivisieploeg: het gepromoveerde RKC Waalwijk. De Brabanders zijn de competitie bar slecht begonnen, met maar één punt uit acht wedstrijden. Dat ene punt werd op de tweede speeldag behaald in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Het werd 3-3 in Enschede in een fase dat RKC nog wekelijks complimenten kreeg voor zijn gedurfde aanvallende spel. Zelfs tegen PSV trok de ploeg van trainer Fred Grim nog vol ten aanval en maakte het de titelkandidaat een periode flink lastig (1-3). Ook in het HCM-stadion zal RKC ongetwijfeld de bal bij vlagen soepel rond laten gaan. De ploeg zal hoop putten uit het feit dat FC Groningen de slechtst scorende club van de eredivisie is. Grim zal zijn spelers erop wijzen dat het thuispubliek verwacht dat RKC gemakkelijk opzij wordt gezet. En dat er weinig voor nodig is om het snel fluitende thuispubliek op te zetten tegen de eigen ploeg. Maar de laatste anderhalf jaar steunen de fanatieke supporters FC Groningen juist ouderwets luidruchtig.

Voorwaarde: er wordt gestreden en niet te veel gebreid. Het publiek gaat er vol achter staan waarin er een goede balans is tussen verzorgd én opportunistisch spel.