Ergernis | column Buitenspel

De krant is niet van elastiek, vandaar dat de volgende opsomming van ergernissen over arbitrale beslissingen bij lange na iet volledig is. Sterker nog: ik beperk me tot drie wedstrijden van FC Groningen en eentje van afgelopen week.

Op de eerste speeldag wordt FC Groningen-speler Gabriël Gudmundsson in de wedstrijd tegen FC Emmen op volle snelheid van achteren onderuitgehaald door Michael Chacon. De aanvaller smakt neer op het keiharde kunstgrasveld van FC Emmen. Hij bezeert daarbij zijn schouder en moet later uitvallen. Chacon krijgt een gele kaart. Een week later laat Ramon Pascal Lundqvist een tegenstander vallen door hem van achteren te haken. Zelfde overtreding als die een week eerder van Chacon, maar dan minder heftig. Maar Lundqvist krijgt tot ieders verbazing wel rood.

Donderdagavond tackelt Frank Berghuis van Feyenoord in de wedstrijd tegen AZ op onverantwoorde wijze Teun Koopmeiners van achteren. Rood! Maar niet in de ogen van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Kan gebeuren. Misschien was zijn positie net even iets minder gunstig dan die van de tv-kijkers. Maar gelukkig is er de VAR, denk je dan. Die zal de fout van de scheidsrechter ongetwijfeld rechtzetten. Maar nee, Danny Makkelie gaat mee in de beslissing van Kamphuis. Werkelijk niemand die het begrijpt

Dan Björn Kuipers die bij Ajax-FC Groningen Django Warmerdam zijn tweede geel geeft voor talmen met ingooien! De vierde man zou Warmerdam volgens Kuipers al vier, vijf keer hebben opgedragen in te gooien. In acht seconden tijd. Dat is al vreemd.

Oud-topscheidsrechter Frans Derks bekende ooit dat onder zijn leiding Duitse ploegen nooit wonnen. Ik ben nu al benieuwd naar de onthullende biografie van Björn Kuipers.