Uitslagen zeggen weinig bij jongere jeugd

GRONINGEN De ene lichting is de andere niet, schreven we onlangs over FC Groningen onder 17. Dat geldt ook voor de onder 13. In beide gevallen was de vorige lichting beduidend sterker dan de huidige.

Al voordat zaterdagochtend FC Groningen o13 - Vitesse o13 begint, valt het grote verschil in fysiek op tussen en binnen de ploegen. Bij Vitesse lopen twee spelers rond die veel groter en sterker zijn dan de rest. De rechtsbuiten van Vitesse zou zelfs kunnen doorgaan voor een onder 15-speler. Kan die jongen niet beter bij een oudere leeftijdsgroep meedoen, vragen de toeschouwers zich op voorhand al terecht af. Bij Vitesse vinden ze kennelijk van niet. Al meteen vanaf de aftrap blijkt dat de vraag een gerechtvaardigde was. Het lijkt alsof er een oom tegen zijn neefjes speelt. De 11- en 12-jarige neefjes hebben geen tactisch antwoord op het fysieke overwicht van hun leeftijdgenoot en stapelen fout op fout. Als de uitstekende scheidsrechter voor de rust fluit, is het al 6-0 voor Vitesse. Dat komt hard aan bij het ploegje van trainer Jeroen Scholma die zelf ook niet geheel onaangedaan lijkt. Zijn elftal begon de competitie goed met een 4-1 zege op het technisch veel sterkere Sparta, maar verloor daarna met maar liefst 11-0 van PSV en met 4-0 van FC Twente.

De coach van Vitesse heeft in de rust ingezien dat de weerstand voor zijn rechtsbuiten veel te laag is en houdt hem in de tweede helft aan de kant. Door een domme fout wordt het al snel 0-7, maar daarna ontspint zich een vrijwel gelijkwaardig duel dat in 1-8 eindigt.

Later blijkt dat koploper PSV onder 13 ook de leeftijdgenoten van FC Twente stevig over de knie heeft gelegd (10-1) en dat de toch sterke jeugd van AZ met 7-0 heeft verloren van Feyenoord. Wat moet je met al die grote uitslagen? Eén of twee vroegrijpe kinderen maken vaak het verschil in deze leeftijdsgroep. Clubs die minder waarde hechten aan het resultaat, laten zulke spelers in een hoger elftal uitkomen. Maar dat gebeurt helaas lang niet overal.

Langs de kant bij FC Groningen - Vitesse staat een scout van de KNVB die chocola moet zien te maken van dit soort wedstrijdjes. De voetbalbond brengt vanaf de onder 13 al spelers in kaart. Vanaf onder 15 worden de eerste nationale selecties gevormd. Je kunt je afvragen wat de zin daarvan is. Het wekt vaak onrealistische verwachtingen bij de kinderen en hun families. Veel internationals van onder 15 bereiken nooit het profvoetbal. Keren we terug naar FC Groningen onder 13. Dat lijkt niet de meest fantastische lichting ooit, maar de spelers voetballen pas sinds een paar maanden op een groot veld. En het toverwoord bij opleiden? Geduld.