Zeshonderd vmbo'ers op culturele safari in Groningen

Zeshonderd vmbo-leerlingen uit stad en provincie Groningen gaan donderdag 17 oktober op culturele safari in Groningen. Zij doen dit in het kader van het verplichte examenvak Culturele en Kunstzinnige Vorming. Doel: de drempel naar kunst, erfgoed en media verlagen.

De vmbo’ers volgen workshops en bezoeken voorstellingen en exposities bij culturele organisaties in de stad Groningen. De scholieren zijn afkomstig van Kamerlingh Onnes, Werkman College, Leon van Gelder en Wessel Gansfort College in Groningen, Terra Oldekerk, RSG Ter Apel en RSG De Borgen Grootegast en Leek.

GRID, Urban House, Groninger Museum, Theater De Steeg, NNT, SPOT Groningen, Noorderlicht, Noordelijk Scheepvaartmuseum, CBK Groningen, VRIJDAG, Jonge Harten, Universiteitsmuseum en het Groninger Forum openen hun deuren voor deze leerlingen. Met een op de doelgroep afgestemd programma.

Bezoek aan museum of theater niet vanzelfspreken

De CKB-dag vindt voor het eerst plaats. Het evenement is georganiseerd omdat een bezoek aan een museum of theater nog niet voor alle vmbo’ers vanzelfsprekend is. Enerzijds omdat ze er onbekend mee zijn en anderzijds omdat het soms onvoldoende aansluit op hun belevingswereld.

Door de culturele safari op te nemen in het lesprogramma willen docenten en deelnemende instellingen jongeren laten ervaren dat kunst en cultuur leuk en inspirerend zijn.

De organisatie is in handen van Stichting Kunst & Cultuur. De gemeente Groningen subsidieert de CKV-dag. Het Nationaal Busmuseum zorgt voor het vervoer.