Mr Dam serveert eerste broodjes

GRONINGEN Het stokbroodje is luchtig. Bij de eerste hap proef je hete kip, koriander en een bescheiden explosie aan Vietnamese kruiden. Bij Mr Dam aan de Astraat kun je sinds kort terecht voor authentiek Vietnamees streetfood.

Mr Dam is een initiatief van Hong Dam. Een Vietnamees met Groningse roots en een grote droom. Hong Dam kwam als 16-jarige bootvluchteling naar Groningen en ging al snel aan de slag bij Mc Donalds in Groningen. Hij heeft zijn ogen goed de kost gegeven en het nodige meegenomen in zijn eigen zaak.

Mr Dam aan de Brugstraat moet een franchiseketen worden van 60 Vietnamese afhaalpunten in heel Nederland. Een soort McDonalds, maar dan wat gezonder en Vietnamees. In het pand waar tot vorig jaar de Fishmarket gevestigd was, zie je de invloed van Mc Donalds aan de lichtbakken waarop de gerechten en de prijzen worden vermeld, compleet met foto’s, net al bij McDonalds.

De destijds 16-jarige Dam kwam in de jaren ‘80 als bootvluchteling uit Vietnam naar Nederland. Al snel vond hij een bijbaantje in de Mc Donalds aan de Herestraat die destijds werd gerund door de Groninger ondernemer Johan Brakema (uiteindelijk zou Brakema ‘een stuk of zes’ McDonalds-filialen runnen in Groningen en Friesland). Brakema herkende de ambitie van de jonge Vietnamees, ze gingen samen in zaken, lang verhaal kort: Hong Dam is inmiddels een gevierd zakenman in Vietnam en bouwt nu aan een broodjesimperium in Nederland.

Hij sluit aan op een trend: recent opende in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat La Ca. Hier is het inmiddels elke dag druk met (internationale) studenten die genieten van de lichte en gezonde hapjes. Aan het Zuiderdiep kun je terecht voor poké bowl. Aziatische streetfood (dat in Aziatische landen veelal wordt verkocht vanuit karretjes en kramen) is momenteel hip in Groningen.