Het sprankeltje van de muziek

GRONINGEN Nadat ze een jaar lang de peuters van Groningen kennis liet maken met muziek, opende zangdocente Mousmé Brocaar haar eigen zangpraktijk. Mousmé: ,,ik geef anderen graag dat sprankeltje van de muziek mee.”

Le petit theatre. Verscholen achter een gezellige bos klimop ligt het bescheiden theater waar Mousmé Brocaar (29) iedere woensdag zanglessen geeft.

De deur klemt behoorlijk, maar als die eenmaal geopend is verschijnt de zangeres en docente in een stralende, kleurrijke jurk. Haar lessen geeft Mousmé in eenzelfde levendige sfeer. Een jaar lang doceerde ze aan de allerjongste Groningers: eerst in de vorm van ‘Peutermuziek’, later volgden lessen op basisscholen. De zangpraktijk die Mousmé dit najaar opende, is voor alle leeftijden.

,,We vinden het allemaal fijn en ontspannend om te zingen”, begint Mousmé. ,,Maar zodra we er bewust over nadenken, worden we onzeker. Dat zie ik bijvoorbeeld tijdens de bedrijfsworkshops die ik geef. Deelnemers beginnen zich meteen in te dekken. ‘Ja, ik houd van zingen, maar dat betekent niet dat ik het kan.’ Of: ‘Mijn man vindt niet dat ik kan zingen’. En dan, aan het einde van de avond, gebeurt het toch. Je ziet dat uiteindelijk iedereen meezingt. Allemaal uit volle borst.”

Natuurlijke keuze

Mousmé maakte haar keuze voor de muziek ook niet eens zo heel bewust. ,,Het zingen is iets wat ik gewoon van jongs af aan deed. Zo werd het een geleidelijke, natuurlijke keuze om naar het conservatorium te gaan.” Inmiddels staat ze regelmatig op de planken. Ook doceert Mousmé aan MUZT de musicalopleiding in Sneek. ,,Nu ik al zo lang in de muziek zit, kan ik met zekerheid zeggen dat het ontspant, bevrijdt en verbindend werkt”, zegt Mousmé. ,,En door jezelf te laten horen, stel je je kwetsbaar op. Daarmee laat je jezelf zien.”

Dat zit bij de jongsten wel goed. De zesjarige Marli Nesse is één van Mousmé’s jongste leerlingen. Ze komt enthousiast het theater binnengelopen - eerst moet Mousmé eventjes helpen de klemmende deur te openen - en begint na een tijdje vrolijk te zingen. ,,Volgens Marli’s oma is ze heel muzikaal, daarom leek het ons wel wat om haar op te geven voor zangles”, vertelt moeder Daphne Bolsius. Haar dochter staat inmiddels niet alleen te zingen, maar ook te dansen op een kinderliedje. En misschien is Marli daarmee wel het beste voorbeeld van hoe zingen gewoon een kwestie is van dóen. Ze zwaait telkens enthousiast met haar armen. Want voor Marli is het heel simpel: ,,Ik houd gewoon heel erg van zingen en muziek maken.”

Info over de zanglessen: www.mousme.nl.

Akke Boonstra