Studenten in Groningen spreken zich uit tegen leenstelsel

Studenten in Groningen komen donderdag 7 november samen om zich uit te spreken tegen het leenstelsel. Ze doen dat in het kader van de landelijke campagne #nietmijnschuld.

Insteek van de actie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United is het leenstelsel af te schaffen. De studenten pleiten voor een basisbeurs voor iedereen, compensatie voor de leengeneratie én de garantie dat het gat niet wordt gedicht met middelen uit het onderwijs.

Studenten willen terug naar een basisbeurs

De studenten in Groningen komen op initiatief van de Groninger Studentenbond (GSb), grootste belangenbehartiger voor studerend Groningen, bij elkaar. Ze willen daarbij ook de Groningse campagnestrategie te bespreken. Met die campagne willen ze laten zien dat studenten in Groningen terug willen naar een basisbeurs.

GSb-voorzitter Jan Willem Leeuwma: ,,De studenten van Groningen ervaren een grote hoeveelheid stress en krijgen weinig ruimte voor ontwikkeling door het huidige leenstelsel.’’

Een basisbeurs moet volgens Leeuwma garanderen dat de student met minder stress en meer vrijheid gebruik kan maken van het onderwijs. ,,Geef de student weer de vrijheid zich te ontwikkelen en daarmee volop te genieten van de kansen die de studieperiode biedt.”