100 jaar vrouwenkiesrecht: Het Peloton speelt 'Suffragette'

In het VRIJDAG Theater in Groningen gaat vrijdag 18 oktober de voorstelling ‘Suffragette’ in première. Onderwerp is de bikkelharde strijd van vrouwen om te mogen stemmen. Theatergroep Het Peloton uit Groningen speelt deze voorstelling in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

De titel ‘Sugrafette’ is een verwijzing naar de sufragettes, een groep navolgingen van Emmeline Pankhurst, de Britse evenknie van Aletta Jacobs. Echter, waar de Nederlanders zich beperkten tot vreedzame demonstraties, gingen de sugrafettes ver in hun strijd voor meer rechten voor vrouwen.

Jonge moeder in Oost-Londen, in 1912

De voorstelling ‘Suffragette’ draait om Abby (Thereza Langeler), een jonge moeder in Oost-Londen, in 1912. Abby, die net als haar man lange dagen maakt in wasserij, maakt zich zorgen thuis om de gezondheid van haar zoontje George.

Op haar werk wordt ze misbruikt, ziet ze misbruik, ziet ze dat vrouwen minder zijn dan mannen en mag ze niets doen. Meer en meer raakt ze betrokken bij de suffragettes.

Ze spreekt, demonstreert, wordt opgepakt en uitgespuugd, twijfelt, krabbelt terug en vecht door. Maar daarvoor betaalt ze wel een zware prijs.

Ook in Winsum, Assen en Roden

Het stuk wordt in totaal vier keer uitgevoerd in het VRIJDAG Theater; de première is uitverkocht. Vervolgens wordt het ook in Winsum, Assen en Roden gespeeld.

De voorstelling is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Kunstraad Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BSP-fonds.