Flamboyante soulzanger Steve Flanagan in Groningen overleden

Een flamboyant figuur. Zo herinnert kunstenaar en muzikant Harry Arling zich Steve Flanagan. De Amerikaanse soulzanger - die in zijn eigen land bekend werd met Creative Source - werd begin jaren 90 door gitarist Ruud van As naar Groningen gehaald om muziek met Harry en Gerrie Arling te maken. Door de liefde bleef Flanagan in Groningen. De muzikant overleed zondag op 70-jarige leeftijd in zijn woning in de Groningse Korrewegwijk.

,,Hij was een opvallende verschijning in de stad”, zegt muzikant en vriend Harold Warners. Flanagan was een boom van een kerel en altijd opvallend modieus gehuld in door hemzelf ontworpen kleding. Hij kwam begin jaren 90 na omzwervingen door Europa in Groningen terecht. ,,Uitbundig zoals een Amerikaan kan zijn. Hij heeft me geleerd overal mezelf te zijn”, zegt Arling.

In shows met Dean Martin

Hij had er toen al een heel bestaan als muzikant, acteur en fotomodel op zitten. Op 16-jarige leeftijd trad hij toe tot de zang- en dansgroep The Young Americans. Hij stond met die groep in televisieshows van wereldberoemde komieken als Dean Martin en Andy Williams.

Vervolgens trad hij toe tot The Ford Group, een door de autofabrikant gesponsord ensemble. Met dat gezelschap deed hij optredens en maakte commercials en ontmoette mensen als James Brown, Jack Nicholson, Lena Horne en Ginger Rogers.

Steve Flanagan (1948-2019) Foto: Archief DvhN/Corné Sparidaens

In 1970 speelde Flanagan een hoofdrol in de film een cultklassieker in Latijns-Amerika. Daarna figureerde hij in films, met onder anderen Anthony Quinn.

Groot muzikaal succes haalde Flanagan met de soulgroep Creative Source. Met die band stond hij meermalen in het beroemde Amerikaanse tv-programma . Hun grootste hit (geschreven door Bill Withers) werd in veel landen een succes, maar niet in Nederland. De muziek van Creative Source wordt later gesampled door artiesten als LL Cool J en Kanye West.

Modellenwerk met Joan Collins

Flanagan voelt zich eenzaam en besluit te vertrekken naar Europa. Eerst vertoeft hij een tijd in Londen waar hij met Yvonne Keeley (de zus van Patricia Paay) een single opneemt. Hij wordt gevraagd als fotomodel en werkt als zodanig samen met Joan Collins. Flanagan treedt vervolgens toe tot de revue van de beroemde Parijse nachtclub Moulin Rouge. Muzikant Ruud van As haalt hem naar Groningen om een samenwerking op te zetten met de gebroeders Arling.

De muziek leidde tot niets noemenswaardig maar de liefde hield Flanagan in Groningen. De laatste jaren werd hij gekweld door gezondheidsproblemen. Drie jaar terug eindigde hij in een rolstoel omdat zijn benen moesten worden afgezet wegens vernauwde bloedvaten.

In een interview van 9 augustus 2006 zei Flanagan in een terugblik op zijn loopbaan dat je in de muziekbusiness op vele manieren getild kan worden. ,,Ja ik was beroemd. .” Flanagan is zondag levenloos in zijn woning aangetroffen.

Lees hieronder het interview met Steve Flanagan uit DvhN van 9 augustus 2006