Hoe is het voor een blinde om over te steken? Ervaar het op de Dag van de Witte Stok op het Zuiderdiep in Groningen

Hoe is het voor blinden en slechtzienden om te moeten oversteken op een drukke plek in de Groninger binnenstad? Mensen zonder visuele beperking kunnen dit dinsdag 15 oktober ervaren in het kader van de actie ‘Stop voor de Witte Stok’.

Blinden en slechtzienden steken die dag tussen 14.00 en 15.00 uur de zebra aan het Gedempte Zuiderdiep ter hoogte van de Herestraat (westzijde) over.

Voorbijgangers wordt gevraagd om met behulp van witte stok en slaapmasker of simulatiebril zelf te ervaren hoe het is om, vertrouwend op andere zintuigen dan je ogen en op andere weggebruikers, over te steken.

Stop voor de Witte Stok

Deze actie maakt deel uit van de landelijke campagne Stop voor de Witte Stok. Deze campagne is nodig omdat aak niet gestopt wordt voor blinde en slechtziende verkeersdeelnemers met een witte stok.

77 procent van de mensen met een visuele beperking heeft wel eens een vervelende situatie meegemaakt doordat iemand de witte stok bij het oversteken negeerde.

Oogvereniging en Koninklijke Visio

De actie in Groningen is georganiseerd door de Oogvereniging en Koninklijke Visio. De actie vindt dinsdag 15 oktober plaats omdat die dag onder de noemer Dag van de Witte Stok wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor verkeersdeelnemers met een visuele beperking.