Op zoek naar een nieuw stulpje? In Groningen hebben woningzoekenden het minst te kiezen

De stad Groningen heeft de krapste woningmarkt van heel Nederland. Wie in de stad een woning zoekt, heeft weinig keus. In de hele provincie neemt het aanbod verder af en het aantal woningzoekenden toe, waardoor de prijzen stijgen.

Dat stellen de NVM-makelaars uit Groningen in hun analyse van de woningmarktcijfers van het afgelopen kwartaal.

Woningaanbod

Hoe het zit met de woningmarkt, verschilt behoorlijk per provincie en per regio. Zo werd in de gemeente Oldambt 50% meer woningen verkocht ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aantal verkochte woningen in Loppersum met 28% omlaag ging.

Het meest opvallende gegeven is toch wel de krapte op de markt in de stad Groningen. Voor iedere woningzoekende is 1.4 woning(en) beschikbaar op de markt. Dat is het laagste van heel Nederland, zelfs Amsterdam scoort (met een ‘krapte indicator’ van 2.6) niet zo laag. Het landelijk gemiddelde is 3.1 aangeboden woningen per woningzoekende, wat overigens ook het laagste peil ooit is.

De cijfers

Kortom: het huizenaanbod in Nederland, ten opzichte van het aantal mensen wat een woning zoek, was nog nooit zo laag – en de stad Groningen spant de kroon.

Door de krapte op de markt, die ook in de rest van de provincie voelbaar is, worden woningen sneller verkocht en voor een hogere prijs. Zie de cijfers voor alle gemeentes hieronder.

De kwartaalcijfers van de woningmarkt in Groningen (3e kwartaal 2019) ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Bron: NVM