Oude luchtverkeerstoren Eelde keert terug als tiny house in Leeuwarden

Een tiny house dat eruitziet als de oude luchtverkeerstoren van Eelde; in Leeuwarden wordt binnenkort de eerste hand aan dit bijzondere bouwwerk gelegd.

Het opmerkelijke huisje wordt gebouwd in de Zuidlanden, een nieuw stadsdeel van Leeuwarden. Er komt een rij van tien tiny houses, allemaal met hun eigen uiterlijk. Lautenbag Architectuur was medeverantwoordelijk voor het ontwerp van de verkeerstoren.

Staalconstructie van oude luchtverkeerstoren Eelde

In het ontwerp is de staalconstructie van de oude luchtverkeerstoren van het vliegveld van Eelde verwerkt. De toren is door de opdrachtgever en toekomstige bewoner Ronald van der Zwaag op de kop getikt. Omdat er in Eelde een nieuwe toren kwam, stond de oude te verpieteren. Van der Zwaag is meubelmaker en wist er wel raad mee.

,,Zoveel verkeerstorens zijn niet voorhanden’’, zegt Bernardus Warenga van Lautenbag Architectuur. ,,Hij wilde er iets mee doen.’’ Omdat Van der Zwaag zelf meubelmaker is, liet hij het ontwerp niet helemaal aan het architectenbureau over. ,,Uiteindelijk is het ontwerp door vier architecten in elkaar gezet.’’ En dat voor een project van slechts 150 kuub.

Bouwwerk wordt in het voorjaar geplaatst

Al die ontwerpende capaciteiten zorgden er wel voor dat het project iets is vertraagd ten opzichte van de andere tiny houses in de Zuidlanden. ,,Het gaat wat langzamer als je met meerdere mensen ontwerpt.’’ Van der Zwaag wil nog voor de winter de voorbereidende werkzaamheden af hebben, zodat het bijzondere bouwwerk in het voorjaar kan worden geplaatst.

Het volume van de woning mocht maximaal 150 kuub zijn. ,,Daar gingen we al snel overheen. Uiteindelijk zijn we op 149 uitgekomen. Je wilt elke centimeter benutten – die heb je nodig ook in een tiny house.’’

Huis bijna helemaal van restpartijen gebouwd

De verdieping, waarin het staal van de toren is verwerkt, moet als een serre fungeren. Eigenlijk alleen de ramen en kozijnen zijn nieuw. Het houtwerk en de koperen dakrand zijn afkomstig van restpartijen. De serre is aangemerkt als een buitenruimte en is klimatologisch gescheiden van de daadwerkelijke woning. ,,Het is een uitbreiding van je woonkamer. De begane grond bestaat uit één ruimte, met in de hoek een badkamer. Het is prettig als je nog een ruimte hebt.’’

En dat is nodig ook, want wie in een tiny house gaat wonen, zal normaliter veel spullen moeten wegdoen. ,,Je moet er wel de mindset voor hebben om dit te gaan doen. Het is een bewustere manier van leven. Op die manier wordt een tiny house ook gebouwd, met hergebruikt materiaal.’’