Al 20 jaar friemelen aan kleine lapjes stof

GRONINGEN Met de 19de tentoonstelling van de patchwork en quiltgroepen in ‘t Vinkhuys neemt Diet Haverkort op 2 november afscheid. ‘Ik stap in een leegte’, zegt ze. ‘Het is tijd voor een nieuwe inzichten, tijd voor een moderne generatie.’

,,Patchwork is friemelen en knutselen aan lapjes stof die je aan elkaar naait. Doe er een molton onder, rijg het op een achterkant en je hebt een quilt. Spreek uit als ‘kwilt. Als kind was ik al dol op stoffen, ik maakte kleding en poppen. Naast mijn baan als zwemonderwijzer in De Parrel verdiepte ik mij later in patchwork. Ik ben dol op kleur, daarmee onderscheidt zich mijn werk. Na mijn pensioen had ik tijd om groepen te begeleiden in ‘t Vinkhuys.”

De animo voor patchwork is enorm. In ‘t Vinkhuys komen vier groepen bijeen onder begeleiding van Haverkort. ,,Ik begon destijds met een groep van tien deelnemers, dat zijn er nu veertig.” Na de tentoonstelling nemen Stefanie Bartelds en Jeannette Jonker het van Haverkort over. Omdat Bartelds inmiddels tien jaar groepen begeleidt en de nodige ervaring heeft opgedaan, is een overdracht niet nodig ,,Niets, helemaal niets wil ik je meegeven. Je doet het goed. Ga vooral je eigen gang”, zegt Haverkort nadrukkelijk tegen Bartelds. ,,Hoe het met mij na 2 november gaat? Ik stap in een leegte. Maar mijn besluit staat vast. Leeftijd speelt een rol en ik wil meer tijd voor thuis. Al die 20 jaar doe ik met veel plezier mijn ding in ‘t Vinkhuys. Maar ik merk dat ik zo langzaamaan vastzit aan één richting. Juist daarom is het tijd voor nieuwe inzichten, een andere benadering. Het is tijd voor een moderne generatie.”

Al 20 jaar de jongste

Deelnemers aan de patchwork en quiltgroepen komen behalve uit Vinkhuizen ook uit andere stadswijken, en uit plaatsen als Harkstede, Zuidhorn en Drachten. Haverkort en Bartelds zien tot hun teleurstelling alleen oudere vrouwen in ‘t Vinkhuys. Bartelds: ,,Ik quilt nu al 20 jaar en ben al 20 jaar de jongste. De jeugd laat het afweten.” Mannen trouwens ook: ,,Wereldwijd quilten mannen wel degelijk, maar niet in Vinkhuizen”, weten ze. ,,Eén keer bezocht een man een proefles. Hij keek om zich heen en zag er blijkbaar tegenop om plaats te nemen tussen al die dames. We hebben hem niet meer gezien”, zegt Bartelds.

Lekker bezig zijn

Wat de lol is van quilts maken? Haverkort proeft de vraag en denkt even na. Dan antwoordt ze: ,,In het maakproces zit het plezier. En als je quilt tot in de puntjes af is ben je trots! Kleuren, stofjes en patronen. Knippen en snijden. Lekker bezig zijn. Aan een kleine quilt werk je met gemak twee tot drie maanden. Aan een sprei zomaar anderhalf jaar. Ik maak er nu vier tegelijk. Daarnaast is quilts maken heel sociaal. Deelnemers werken op de groep en daarnaast ook thuis. Ze gaan bij elkaar op bezoek om stofjes, kleuren en ‘weetjes’ uit te wisselen.”

Op de tentoonstelling – dit jaar met thema ‘Vouw- en Vlechtwerk – tonen de vier patchwork/quiltgroepen zo’n 80 werken. Het publiek kiest hieruit een winnaar die met een wisselbokaal naar huis gaat, een foto van het werk prijkt - heel eervol - op het affiche van de volgende tentoonstelling. De opbrengst uit entreegelden en verkoop gaan naar een goed doel in de buurt, zeggen Haverkort en Bartelds. ,,KiKa en Kids United hadden we, nu is gekozen voor het UMCG Alzheimerfonds.” Verder komt gastquiltster Margie Broens uit Winschoten langs en er is een quiltwinkel. De tentoonstelling trekt jaarlijks ruim 200 bezoekers.

Op 2 november van 10.00 tot 17.00 uur in ‘t Vinkhuys Goudlaan 94 Groningen.