'Laat Valerio dansen': Groningers zamelen geld in voor ballettalent uit wijk Beijum

De online geldinzamelingsactie is sinds het weekend in de lucht. Op het moment van schrijven is er een kleine 800 euro gedoneerd, om Valerio en zijn alleenstaande moeder Marzena Podemska te helpen Valerio’s dansopleiding te bekostigen.

Valerio volgt de vooropleiding van de prestigieuze Nationale Balletacademie in Amsterdam, dé school voor wie later professioneel danser wil worden. Die balletlessen kosten geld, maar daarnaast moet Marzena ook betalen voor een gastgezin in Amsterdam en voor vervoer.

Van 2,50 per dag naar 404 euro per maand

Vooral dat laatste gaat binnenkort in de papieren lopen. Valerio wordt donderdag namelijk 12 en mag dan niet meer reizen met een goedkoop railrunnerkaartje. In plaats van 2,50 per dag betaalt hij dan 404 euro per maand aan voor de trein.

Marzena heeft al talloze regelingen, potjes en organisaties benaderd voor financiële hulp of een lening, maar tevergeefs. Valerio zit in groep 8 en de Dienst Uitvoering Onderwijs kan pas iets betekenen vanaf de middelbare school.

„Je zal maar in die situatie zitten”, dacht Marieke Wiersma toen ze zaterdag Valerio’s verhaal las in Haar eigen kinderen deden op hoog niveau aan dammen. „Die gingen daarvoor ook naar EK’s en WK’s. Als je kind een talent heeft, wil je zorgen dat het daar iets mee kan doen. Maar ik weet heel goed wat voor kosten het met zich meebrengt.”

Wiersma kon zich dus ook goed voorstellen hoe Marzena met de handen in het haar zat. Omdat Wiersma ‘wel van het doen’ is, zoals ze zelf zegt, startte ze zondagochtend een crowdfunding. „Het zou toch mooi zijn om Marzena te helpen dit schooljaar te overbruggen?”

En Marzena zelf? Die is er ‘helemaal stil van’, zegt ze. „Ik ken die mevrouw helemaal niet, en ook al die mensen niet die nu geld geven. Ik hoop dat niemand zich verplicht voelt - maar ik vind het ontzettend lief. Ik ben helemaal onder de indruk, echt waar.”