Boerenleider heeft spijt van levensgevaarlijke actie op Vismarkt in Groningen: 'Ik had uit moeten stappen'

Fietsers op de Vismarkt in Groningen konden maandagmiddag tijdens het boerenprotest maar net rondvliegende hekken ontwijken.

Dat gebeurde toen een van de boeren op de Vismarkt op twee plekken door de hekken reed. De hekken belandden op de weg, waar op dat moment veel fietsers voorbij kwamen. Dat ging maar net goed, zo is op de beelden te zien.

Stakingsleider Arjen Schuiling zat in de trekker als bijrijder. ,,Ik wil hier niks over zeggen'', zei hij niet veel later. Maar in de loop van de avond betuigde Schuiling toch spijt over de actie. Tegen het Algemeen Dagblad (AD) zei hij dat hij had moeten uitstappen of eerder had moeten ingrijpen.

''Stoppen!', schreeuwde ik'

Schuiling vertelt aan het AD dat hij vlak voor het eerste tegen de bestuurder zei dat die het rustig aan moest doen. ,,Dat deed hij niet. Bij het tweede hek zei ik hetzelfde, maar wat doet hij? Hij geeft gas bij! ‘Stoppen!’, schreeuwde ik.”

Schuiling neemt het de bestuurder van de tractor kwalijk dat hij niet naar hem luisterde. Spijt dat hij in het voertuig is gestapt, heeft hij niet. ,,Kijk, van die hekken vind ik het niet eens zo erg. Het zijn maar hekken en dat wordt netjes door mij afgehandeld. Maar dat die fietser bijna geraakt werd, dat vind ik echt verschrikkelijk. Tegen hem wil ik wel graag mijn excuses aanbieden.”

Kritiek

Na het incident is Schuiling overladen met negatieve reacties. Ook Farmers Defense Force, waar Schuiling tot voor kort bestuurslid was, distantieert zich van de actie. ,,Dit is niet onze insteek, het moet wel veilig blijven”, laat een woordvoerder weten.

Schuiling snapt de kritiek. ,,Ik snap heel goed dat de mensen boos zijn. Ik had eerder in moeten grijpen of uit moeten stappen om een signaal aan de bestuurder af te geven, maar dat heb ik niet gedaan.”

Bekijk hieronder het interview met Schuiling vlak nadat de trekker waarin hij zat door de hekken reed:

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p>