Frisse wind op de drafbaan

GRONINGEN De drafbaan in Groningen koerst aanstaande zondag voor de laatste keer in dit seizoen. De baan in het Stadspark kende een moeilijke tijd, maar lijkt dit seizoen de weg naar boven te hebben ingeslagen.

Een nieuw bestuur zorgt voor een frisse wind en het publiek weet de weg naar de drafbaan weer te vinden.

De Nederlandse drafsport die lange tijd in woelig vaarwater verkeerde, krabbelt voorzichtig op. Victoria Park Wolvega is de leidende drafbaan van Nederland. Een professionele drafbaan waar topsport wordt bedreven. Zonder breedtesport is topsport echter niet mogelijk. Drafbaan Groningen faciliteert daarin met draverijen die misschien minder hard gaan, maar die niet minder spectaculair ogen. Het slaat aan bij deelnemers en publiek en het actieve baanbestuur vormt een belangrijke factor in dit prima verlopen drafseizoen.

,,Tot nu toe ben ik positief over hoe ons seizoen is verlopen", zegt Kees de Bock namens het Groninger baanbestuur. ,,Je merkt op verschillende vlakken dat een stijgende lijn merkbaar is. De deelnemers aan de koersen zijn positief en de wedstrijddagen worden weer goed bezocht. Meer publiek is mooi, maar dat er ook veel jong publiek tussen zit is prachtig. Dat is toch onze toekomst. De eerste vier wedstrijddagen liet een verdubbeling zien aan toeschouwers ten opzichte van vorig jaar. We hopen dat we ook aanstaande zondag die trend weten vast te houden.”

Om het publiek te enthousiasmeren worden er minidraverijen georganiseerd. Ook voor personeelsuitjes heeft de baan tal van mogelijkheden en biedt het de kans om aan een duosulkykoers mee te doen. Samen met een professional op topsnelheid over de Groninger sintels draven om het ultieme koersgevoel te ervaren.

Op de draverijen kan worden gewed. Een deel van de wedinkomsten vloeit terug naar de sport waarvan het prijzengeld wordt betaald. Het is de kurk waar de Nederlandse drafsport op drijft. ,,Ook de wedomzet laat dit seizoen een stijgende lijn zien. Dat is mede een gevolg van goed bezette koersen. Grote velden zijn interessant voor de wedders. Ik ben dan ook blij dat de deelnemers weer graag naar Groningen komen”, gaat Kees de Bock verder. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is beseft het voltallige baanbestuur als geen ander. Ook voor volgend seizoen zijn ze alweer actief bezig. ,,We hopen dat we volgend jaar acht koersdagen kunnen organiseren. Dat moeten wel koersdagen zijn die kostendekkend zijn. Daarbij zal samenwerken met andere drafbanen ook belangrijk zijn. Uiteindelijk moeten we het met z’n allen doen.”

De regionale trainers zijn van groot belang voor de drafbaan in Groningen. Luit de Vries en Rosalie Janssen runnen hun stal in Een. Zij zijn blij met de ontwikkelingen van hun thuisbaan. ,,Er heerst een positieve flow op de baan in Groningen. Een enthousiast bestuur die het belang van Groningen inziet. Ze luisteren naar de deelnemers en proberen daar ook iets mee te doen. Voor ons als deelnemers voelt dat goed, want dat gebeurde voorheen eigenlijk nooit", stelt De Vries die over het sportieve prestaties van zijn stal tevreden is. ,,We hebben een goed seizoen gedraaid in Groningen. Cashflow doet het heel goed in Groningen en kan zondag de Peerd van Ome Loeks-competitie winnen. Het zou mooi zijn als zij daarin slaagt. Voor volgend jaar zou het prettig zijn als er een paar extra koersdagen zijn in Groningen. Wij komen er namelijk graag met onze koerspaarden.”

Het programma voor aanstaande zondag ziet er goed uit met tien goed bezette draverijen. De eerste start in Groningen is om 13.30 uur.

Geert Koops