Hoera! Danser Valerio krijgt een OV-abonnement voor z'n twaalfde verjaardag (met dank aan donateurs)

Valerio Elisa uit Groningen kan voorlopig balletles blijven volgen in Amsterdam. Dankzij crowdfunding kan zijn moeder Marzena een treinabonnement voor hem betalen. De NS werkt, naar aanleiding van Valerio’s verhaal, aan een beter betaalbare oplossing voor kinderen vanaf 12 jaar.

Valerio is op donderdag 17 oktober 12 jaar geworden en is dolblij. Omdat hij chips mee mag nemen voor z’n klasgenootjes in Amsterdam, maar nog meer met het abonnement, vertelt zijn moeder Marzena Podemska. „Hij vroeg nog: ‘Mag ik dan écht elke keer als ik wil gewoon naar huis?’”

Dat mag hij. Terwijl Marzena een week geleden nog als een berg opzag tegen de twaalfde verjaardag van haar zoon.

Met de trein naar de Nationale Balletacademie Amsterdam

Valerio woont met zijn moeder en broertje in Groningen, maar volgt in Amsterdam de vooropleiding van de Nationale Balletacademie. Dat betekent veel treinreizen, wat voor kinderen tot en met 11 jaar heel goedkoop is: met een Railrunnerkaartje kon Valerio voor 2,50 euro een hele dag met de trein.

Vanaf 12 jaar betalen kinderen vol tarief. Marzena werkt fulltime, maar een treinabonnement kan ze bovenop Valerio’s school-en verblijfskosten niet betalen, vertelde ze afgelopen weekend in . Sponsorverzoeken bij de NS liepen op niets uit.

Ruim 3300 euro van donateurs

Daarop schoten DvhN-lezers te hulp: in vijf dagen tijd leverde crowdfunding ruim 3300 euro op. Genoeg om Valerio de rest van dit schooljaar een NS Flex Altijd Vrij-abonnement te geven, plus een abonnement voor de metro in Amsterdam. „Ik ben zo blij, en dankbaar”, zegt Marzena.

Eind goed al goed voor haar en Valerio, dus. Maar niet alle twaalfjarigen met hoge reiskosten krijgen zomaar een leger donateurs op de been.

NS is ‘getriggerd’ en zoekt oplossing voor kinderen tussen 12 en 17

„De leeftijdscategorie 12 tot 17 valt een beetje tussen wal en schip”, erkent woordvoerder Hessel Koster van de NS. „Kinderen tot 11 jaar kunnen heel goedkoop of zelfs gratis reizen. Voor studenten aan het mbo, hbo of wo zijn er overheidsregeling. Maar daartussen zit niets, en dan is de overgang van Railrunner naar vol tarief wel erg groot.”

Sponsorverzoeken zoals dat van Marzena kunnen de spoorwegen niet inwilligen, zegt Koster. „Daar krijgen we er zo veel van dat het einde zoek zou zijn.” Wel heeft Marzena’s aanvraag de NS ‘getriggerd’, zo schrijft de sponsormanager in een reactie. Er wordt gewerkt aan een voordeliger regeling voor kinderen vanaf 12 jaar.

‘Hoe geweldig zou dat zijn!’

Hoe het nieuwe abonnement eruit gaat zien en wanneer het verkrijgbaar wordt, is nog niet te zeggen. „Zo snel mogelijk, in elk geval, maar we zitten echt nog in de beginfase”, legt Koster uit. „We gaan voor dit soort dingen ook altijd in gesprek met consumentenorganisaties, en dat moet nog gebeuren.”

Al konden ze voor haar zelf niets betekenen, Marzena is blij met de actie van de NS. „Hoe geweldig zou dat zijn, een oplossing voor alle kinderen!”