Essentaksterfte houdt minder huis dan aangenomen werd: Groningen hoeft 'slechts' 396 bomen te kappen

De essentaksterfte heeft in de gemeente Groningen minder huisgehouden dan aangenomen werd. Uit een aanvullende inspectie blijkt dat minder dan de helft van de eerder verdachte bomen daadwerkelijk aangetast is. Hierdoor hoeven veel minder bomen te worden gekapt.

Terra Nostra inspecteerde vorig jaar de gezondheidstoestand van alle 17.000 essen in de gemeente Groningen. Hierbij werden 945 bomen aangetroffen die zo zwaar aangetast leken te zijn door de agressieve schimmelziekte, dat ze gekapt moesten worden.

Op verzoek van de gemeente beoordeelde het adviesbureau de aangewezen essen in de zomer van 2019 nogmaals, stuk voor stuk. Hierbij werd vastgesteld dat veel bomen in betere conditie verkeren dan in het voorgaande jaar. Er kan worden volstaan met de kap van 396 bomen.

Inventarisatie in extreem droge zomer

Verklaring hiervoor is dat de eerste inventarisatie plaatsvond in een extreem droge en warme zomer. Veel bomen lieten toen vroegtijdig blad vallen om afsterving te voorkomen.

Het verschil tussen ontbladering als gevolg van droogte of van essentaksterfte is vanaf de grond niet te zien.

Waar mogelijk vervangen

De essen die nu alsnog moeten wijken, worden waar mogelijk vervangen door andere boomsoorten.

Verder zal de gemeente de essen regelmatig blijven inspecteren. Een effectieve remedie tegen essentaksterfte is nog niet voorhanden.