Rijksuniversiteit Groningen houdt de bitterbal op het borrelmenu en wel hierom

Studenten en personeel van de universiteit willen dat de RUG standaard plantaardig eten serveert op officiële aangelegenheden, tenzij om vlees wordt gevraagd. Het college van bestuur vindt dat die verandering in het snackaanbod de keuzevrijheid te veel beperkt.

Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) volgde daarom het advies van het Facilitair Bedrijf om wel de variatie in het aanbod te vergoten, maar niet standaard plantaardig eten aan te bieden. Geen ‘plantaardig, tenzij...’ dus. Dat besluit frustreerde de studenten en het personeel, bleek tijdens de vergadering van de Universiteitsraad van de RUG.

Keuzevrijheid

Dinie Bouwman van de personeelsfractie: „Wij presenteren ons als duurzame universiteit en vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Met het voorstel voor plantaardige snacks tenzij anders aangegeven, wordt niemand iets opgelegd; zoals het college van bestuur beweert. Het is slechts een kleine, makkelijk uitvoerbare stap die mensen aanzet om een bewustere keuze te maken.”

Het college van bestuur ziet dat anders, laat voorzitter Jouke de Vries weten. De keuzevrijheid zou worden ingeperkt, omdat mensen meer moeite moeten doen om het vleesaanbod te zien. In het voorstel voor plantaardige snacks moet daarvoor op een knop in het menu op de website geklikt worden. De weg naar een duurzame(re) universiteit is volgens De Vries een proces wat in kleine(re) stappen gezet moet worden.

Oplossing

Toch denkt De Vries dat de Universiteitsraad en het bestuur van de RUG niet ver uit elkaar zitten. Beide willen dat er een bewustere keuze wordt gemaakt betreffende het eten op officiële gelegenheden van de RUG [het eten in de restaurants viel buiten het voorstel, red.]. Het bestuur steunt echter het onderzoek van het Facilitair Bedrijf, dat stelt dat er weinig draagvlak is bij de bestellers en cateraars van de RUG voor een standaard plantaardig aanbod.

De studentenpartij SOG kwam met een oplossing voor de patstelling. Fractielid Chris Stumphius: „Een andere optie is om standaard drie opties voor de catering bij evenementen te tonen. Waarbij het plantaardig aanbod helemaal bovenaan staat, gevolgd door de vegetarische opties en helemaal onderaan het menu het vlees.” Dat voorstel heeft niet de voorkeur van de studenten en een deel van de personeelsfractie, maar het College van Bestuur is er meer over te spreken.

Snacks

Voorlopig dus geen ‘plantaardige snacks, tenzij...’ op de RUG, maar vlees staat straks niet meer bovenaan de kaart. Een kleine stap richting een meer bewuste snackkeuze op de universiteit, zonder het ‘beperken van de keuzevrijheid’, een argument waar in de raad nog hevig over werd gediscussieerd.