Omapost: 200.000 kaartjes voor oma. Of opa.

Een kaartje voor opa of oma, een ander familielid mag ook, dat vertelt waar je mee bezig bent. Het blijkt een vondst. Via de Groningse app Omapost zijn inmiddels 200.000 kaarten verstuurd.

Wilbert van de Kamp wilde met zijn oma interessantere gesprekken voeren dan alleen maar over alledaagse zaken als werk en universiteit. ,,Ik wilde echt contact met oma. Maar vaak gebeurt dat niet omdat we weinig van elkaars leven weten. Ik besloot daarom foto’s te sturen van zaken waar ik mee bezig was.’’

Kaartje sturen met paar muisklikken

Het betekende eind 2014 het begin van Omapost. Via de app, er is inmiddels ook een website, kan iedereen van over de hele wereld met een paar eenvoudige muisklikken een kaartje sturen.

En dat gebeurt. Het eerste jaar nog met 10 of 20 per week, maar dan groeit de populariteit snel. Vooral als er samen met telefoonaanbieder Ben en de Zonnebloem acties worden gestart.

Hoe het werkt?

Het is vrij simpel om een kaart via Omapost te sturen. Via de app of de site kun je een eigen foto downloaden of een Omapostkaart kiezen. Je schrijft er een boodschap bij en noteert het adres van de ontvanger. Daarna gaat het eigenlijk vanzelf. Met een account bij Omapost kunnen adressen en vertuurde kaartjes bijgehouden worden. Heb je een tijd niks van je laten, kun je een herinnering krijgen.

Dan krijgen in een klap tienduizenden opa’s, oma’s of wie dan ook via Omapost een kaartje. Deze week werd de mijlpaal van 200.000 gehaald.

Niemand thuis

In Haren ging Van de Kamp persoonlijk langs om de 200.000e te bezorgen. Niet als een kaartje, maar in de vorm van een taart waarop de foto (een afbeelding van een van de kleinkinderen) was gemaakt.

De bezorging was zo spontaan, dat Van de Kamp ruim een uur voor de dichte deur moest wachten tot de ontvangers thuiskwamen.

Ontroerende verhalen

In de 200.000 kaartjes die zijn verstuurd zitten soms ontroerende verhalen. Over bijvoorbeeld hoezeer het kaartje wordt gewaardeerd.

Van de Kamp: ,,Een van onze gebruikers vertelde dat ze via de app verschillende kaarten had gestuurd naar haar opa. Toen opa overleed, vond ze op zijn nachtkastje alle kaarten terug.’’

Of er met de kaartjes geld valt te verdienen. ,,Het lijkt erop dat we nu na vijf jaar iets gaan verdienen’’, zegt Van de Kamp. Maar het is niet zijn drijfveer. ,,We krijgen van gebruikers wel eens suggesties of verzoeken, dan denken we meestal ‘.... de omzet, we gaan het gewoon proberen.’’