Politieagent wist niet van hennepkwekerij in zijn pand. Zegt de politie.

De politieman in wiens pand in Groningen een bloeiende hennepkwekerij met bijna 300 planten werd aangetroffen, was daarvan niet op de hoogte. Dat laat de politie desgevraagd weten.

In het pand aan de Brandenburgerstraat werd in mei dit jaar ingebroken. De verdachten, die donderdag voor de rechter stonden, verklaarden dat ze een tip hadden gekregen dat in het pand duur gereedschap aanwezig was. Dat wilden ze stelen. Ze ontkenden dat ze uit waren op het stelen van de hennepplanten.

Binnen het criminele circuit

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft hen niet en hield de rechters voor dat de verdachten de drugs wilden rippen. ,,Het was een inbraak binnen het criminele circuit.’’ Ook stelde het OM dat de hennep een ‘aanzienlijke waarde’ vertegenwoordigde. De hennep was ten tijde van de inbraak oogstrijp.

De rol van de politieman is onderzocht. Uit dat interne onderzoek is niet gebleken dat de agent op de een of andere manier bij de teelt betrokken was. De agent bezit meerdere panden in de straat. Het bewuste pand verhuurde hij. De agent heeft bij de verdachten wel een schadevergoeding neergelegd van ruim 500 euro.

Pand tijdelijk gesloten

De verdachten werden tijdens de inbraak overlopen door de politie nadat een buurtbewoner alarm had geslagen. Tijdens het vervolgonderzoek werd de kwekerij ontdekt. Het pand van de politieman is op last van de gemeente Groningen tijdelijk gesloten, zo blijkt uit gegevens van het kadaster.

Voor de betrokken politieman moet het aantreffen van de kwekerij in zijn pand extra pijnlijk zijn geweest. Eind vorig jaar gaf de agent leiding aan een omvangrijke politieactie in Noord-Nederland waarbij verkeersdeelnemers intensief werden gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs.