Langs de bedden voor de Martini Omroep

GRONINGEN Stichting Martini Omroep draait dagelijks muziek voor de patiënten van het Martini Ziekenhuis. Maar om verzoeknummers te kunnen blijven draaien, hebben ze nieuwe vrijwilligers nodig.

,,Kun je me horen?” Vanachter het glas gebaart Dori van der Kroft - ,,Uw presentatrice van vanavond”- naar geluidsman Roger Timans. Die draait geduldig aan de knoppen van het paneel. Dori zet haar koptelefoon vast op. Het thema van vanavond? ,,De bluuueees!” Dori roept het met soort swing in haar stem. Eerder gaf ze al een rondleiding langs de vele kasten met Lp’s, singelplaatjes, boeken en cd’s. Genoeg muziek voor vele avonden.

,,De meeste nummers die aangevraagd worden komen tegenwoordig uit de top 2000”, zeggen Corry Legdeur en Mieke Houwing. Waar Mieke Houwing al tientallen jaren in het ziekenhuis werkt en inmiddels bestuurslid is van de Martini Omroep, is Corry Legdeur sinds vier jaar onder andere coördinator van het promotieteam. Dat is het team dat ‘s ochtends en ‘s middags verzoeknummers ophaalt. Zelf maakt Corry nog iedere woensdag een ronde voor het ophalen van verzoeknummers. ,,Niet iedereen weet meteen de naam van het liedje”, zegt ze. ,,Maar dan puzzel ik even mee: ik schrijf de liedteksten op, om ze daarna te googelen.”

Vandaag is er echter nog niemand langs de bedden geweest. ,,We hebben niet genoeg vrijwilligers”, vertelt Corry. Zij en Mieke zijn één van de ongeveer vijftig vrijwilligers bij de Martini Omroep. ,,We kunnen daarom dringend mensen gebruiken. We hadden veel te maken met uitval de laatste tijd.”

Op zoek naar vrijwilligers

Corry geeft aan dat de Martini Omroep nieuwe vrijwilligers zoekt die niet alleen van muziek houden, maar ook vooral goed met mensen kunnen omgaan. ,,Je krijgt veel te horen van de patiënt. Wanneer ze toestemming geven, mag je die verhalen ook gebruiken op de radio.” Het ene nummer biedt troost, terwijl het andere juist vrolijkheid geeft. Corry: ,,Soms beginnen mensen op hun bed mee te zingen.”

Dat het werk bij de Martini Omroep vrijwillig, maar nooit vrijblijvend is, willen Mieke en Corry ook meegeven. Mieke: ,,Omdat het tijd kost vrijwilligers in te werken willen we ook graag dat mensen een tijdje blijven: minstens een jaar, liefst langer.” Ze vindt het team van de Martini Omroep een gezellige club mensen. Bovendien: wie weet waar het vrijwilligerswerk toe leidt. Mieke: ,,Er zijn verschillende jongens bij ons begonnen die inmiddels werken ze voor andere omroepen, bijvoorbeeld voor Radio Noord.”

Meer info over het werk en het aanvragen van verzoeken: www.martiniomroep.nl.

Akke Boonstra