Het Groningen van een local

GRONINGEN Het concept ‘free tours’ is een internationaal concept, waarbij locals hun stad presenteren aan toeristen en andere inwoners. Sinds 19 oktober zijn deze tours ook in Groningen te volgen.

,,De Free Tours zijn er al in veel andere steden. Zelf volgde ik ze ook altijd op vakantie”, vertelt Roy Schepers, één van de gidsen die ‘zijn’ Groningen op deze herfstachtige zaterdagochtend aan de deelnemers zal laten zien. Het verraste hem dat dit internationale concept, waarbij de deelnemers achteraf alleen een fooi hoeven te betalen, nog niet in Groningen bestond. Het nieuwe reisbureau The Great Unknown besloot het daarom op te pakken.

Alle plekjes

Voor het standbeeld van Sint-Joris en de Draak staat Roy op een typische zaterdag in oktober al klaar: paraplu tegen de regen, een hoed die nu en dan door de wind zal worden afgepakt. Het is niet te voorspellen hoeveel mensen er die ochtend mee lopen. De afgelopen drie keren was er in ieder geval telkens een klein groepje met geïnteresseerden uit het buitenland én uit de stad zelf.

Dit keer hebben zich drie meiden uit Hannover gemeld. Zij kwamen op het spoor van de Free Tours via het Simplon Hotel, waar ze enkele nachtjes logeren. ,,In andere steden volgde ik deze tours ook altijd”, vertelt Alexandra, één van hen. ,,De Free Tours laten alle plekjes zien: niet alleen de gebouwen, maar ook de eettentjes, uitgaansgebieden en straten waar je anders niet komt.”

Dat is volgens Roy Schepers ook wat de tour onderscheidt van de meeste andere rondleidingen. Niet alleen vertelt hij over Bommen Berend, het klokkenspel van de Martinitoren of het einde van de oorlog. Nee; ook laat hij zien waar je de beste friet kunt halen en hoe sommige muren gevuld zijn met frikandellen, kroketten én de Groningse eierbal. Bovendien leidt hij zijn groepje moeiteloos een café binnen wanneer het dan toch écht hard begint te regenen.

Volladen met kennis

,,Het is leuk om te vertellen over de stad waarin je woont”, vertelt Roy, nadat het groepje op eigen houtje de stad in is getrokken. ,,Om dat goed te kunnen doen moest ik me wel volladen met kennis. Ik heb als een idioot alles over de panden zitten googelen. Maar omdat mensen steeds zelf bepalen hoeveel fooi ze je willen geven, blijf je gemotiveerd. Je zoekt steeds nieuwe informatie, en naar nieuwe manieren om de tour verfrissend te houden.”

De Free Tours worden iedere zaterdag gehouden. Meer info: https://freetoursgroningen.com/.

Akke Boonstra