Eerlijke schets Gudde | column Buitenspel

GRONINGEN FC Groningen is qua begroting en spelersbudget een club voor de middelste zes van de eredivisie. Dat is hier al een paar keer betoogd.

Blijven ernstige blessures van de belangrijkste spelers uit, vindt de technische staf redelijk vroeg in het seizoen de juiste formatie, kan FC Groningen zomaar zevende worden. Zit het tegen dan is een elfde of twaalfde plaats geen abnormale eindklassering. Komt de de club in degradatiegevaar, dan gaat er echt iets flink mis. Belandt FC Groningen een keer boven verwachting bij de eerste zes, is de kans groot dat in de zomer meer dan het halve elftal wordt weggekocht.

Dat FC Groningen onder zijn leiding was verworden tot een modale eredivisieclub was voor oud-directeur Hans Nijland een hard gelag. Maar hij onderkende het wel degelijk. Het openlijk naar buiten brengen vond hij erg lastig. Voor zijn opvolger Wouter Gudde is dat allemaal wat gemakkelijker.

Toch is het goed dat de nieuwe algemeen directeur van FC Groningen er geen doekjes om wint wat de actuele status van de club is: „Veel mensen zien FC Groningen nog steeds als een club die kan meespelen in de top zes van de eredivisie. De realiteit is dat we een middenmoter zijn en qua omzet en spelersbudget tussen plek acht en twaalf bivakkeren.”

De financiële voorsprong op clubs die bij de onderste zes horen, blijkt bovendien minimaal. Directeur Ronald Lubbers van FC Emmen maakte zaterdag bekend dat bij zijn club het budget voor spelerssalarissen bijna 5 miljoen euro bedraagt. Het budget van FC Groningen is maar net iets meer: 5,1 miljoen...