Fotografe Claudia Glansbeek (25) legt het verschil vast tussen dag en nacht in Stad

Claudia Glansbeek (25) leerde zichzelf fotograferen, gewoon voor de hobby. Voor een schoolproject legde ze markante Groningse plekken vast bij dag en nacht. Dit weekend publiceert uitgeverij Passage het resultaat in het boek ‘Dag en Nacht Groningen’.

Ben je zelf meer van de stad bij dag of bij nacht?

„De nachtfoto’s zijn mijn favoriete.Ik heb altijd al iets gehad met hoe de nacht eruitziet. Alles is anders, verrassend, kleuren springen er op een heel andere manier uit dan overdag. Fotograferen bij nacht is trouwens ook heel anders dan overdag. Je voelt je een beetje unheimisch, in je eentje op pad met je statief en je camera. Naar afgelegen plekken zoals de Reitdiephaven en het Suikerunieterrein nam ik wel iemand mee.”

(Tekst leest door onder de foto)

Hoe kwam je op het idee van die duofoto’s?

,,Vorig jaar maart deed ik een minor Popcultuur bij de kunstacademie in Leeuwarden, waarvoor ik zelf een concept moest bedenken en uitvoeren. Toen ben ik eerst gewoon heel veel gaan fotograferen in de stad. Het idee om van elke plek twee precies dezelfde foto’s te maken, ontstond toen ik eens ‘s avonds laat langs het Stadhuis liep en ineens zag dat daar een prachtig glas-in-lood-raam in zit. Heel opvallend en overdag merk je het helemaal niet op.”

(Tekst leest door onder de foto)

Had je van tevoren verwacht dat je project tot een boek zou uitgroeien?

„Nee, helemaal niet. Ik volg de opleiding Media & Entertainment Management aan de Hanzehogeschool en dat is vooral erg theoretisch. Omdat ik merkte dat ik veel meer geluk haal uit creatief zijn, leerde ik mezelf daarnaast fotograferen. Dit is pas mijn eerste werk, maar mijn docent Hugo Engwerda zei meteen: hier moet je mee naar buiten. Zo kwam ik in contact met de VVV en Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage."

Heb je het boek al gezien?

„Ik zit er toevallig nu doorheen te bladeren, ik heb het net opgehaald en het ziet er heel mooi uit. Bill Mensema heeft teksten bij de foto’s geschreven, met een beetje humor en een beetje geschiedenis van de plekken. Heel knap vind ik dat, daar ben ik dus zelf helemaal niet goed in. Ik ben echt blij met het resultaat.”