Restaurant 't Gerecht in Groningen viert 10 jaar achtereen Bib Gourmand (het broertje van Michelinster)

Al jaren achtereen valt restaurant Bistro ’t Gerecht in Groningen in de prijzen. Donderdag ontving het voor het tiende jaar op rij de Bib Gourmand. ,,Bij ons ben je een avond uit.’’

De fles champagne staat klaar, evenals zes glazen. Chef-kok Henrice Dijks (32) grijnst. Hij heeft iets te vieren met zijn keukenploeg nu ’t Gerecht voor de tiende keer de Bib Gourmand heeft gekregen.

De Bib Gour-wát? De Bib Gourmand, het kleine broertje van de Michelinster. Restaurants die een dergelijke vermelding krijgen, hebben de naam uitstekende gerechten te serveren binnen een driegangenmenu van beneden de 37 euro.

Enige van Groningen

In het hele land hebben 133 restaurants de vermelding Bib Gourmand gekregen. Restaurant Bistro ’t Gerecht is het enige van Groningen, zowel van Stad als provincie. Voor Dijks is het de vijfde keer op rij dat ’t Gerecht de vermelding krijgt terwijl hij er in de keuken de scepter zwaait.

Ook voordat hij er chef-kok werd, stond ’t Gerecht al in hoog aanzien, zegt hij. Waar ’m dat in zit? ,,In onze filosofie van gastvrijheid. Bij ons kom je niet even eten voordat je naar de bioscoop gaat. Bij ons schuif je aan en ben je een avond uit.’’

Briefje aan Jonnie Boer

Dijks weet waarover hij het heeft. Hij mag dan 32 zijn, al meer dan de helft van zijn leven zit hij in het vak. Eerst in tal van bijbaantjes, van friet bakken in het Verkeerspark Assen tot keukenhulp in een restaurant. ,,De chef-kok daar zei dat ik talent had om te koken’’, zegt hij. ,,Dat heeft te maken met smaakontwikkeling en kooktechniek, maar ook met doorzettingsvermogen en energie.’’

Bovenal vond Dijks het leuk om in de keuken te staan. Toen hij 17 was, schreef hij een sollicitatiebrief naar Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Of hij een week mocht meelopen.

Het mocht. ,,Ik vond het er magisch. Daar hing een geur’’, zegt hij, nog steeds verlekkerd. Hij kreeg na afloop van die snuffelstage de vraag of hij er wilde werken. En of! Vier dagen per week ging hij er aan de slag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Een dag per week volgde hij de koksopleiding.

‘Ik kende alleen vissticks’

Van huis uit is hij helemaal niet gewend om chic te eten of aan regelmatig restaurantbezoek. ,,Vis kende ik niet, op vissticks na. We aten altijd vers en lekker, maar echt Hollandse maaltijden. Uit eten deden we niet, op af en toe een wokrestaurant na.’’

Na zijn koksopleiding werd hij sous-chef bij sterrenrestaurant Onder de Linden in Aduard, maakte een uitstapje naar toprestaurant De Echoput in Apeldoorn, om terug te keren naar Aduard. Zelf chef-kok worden stond bovenaan zijn verlanglijstje. Bij ’t Gerecht kreeg hij die kans.

Toen hij er vijf jaar geleden begon, stond ’t Gerecht bekend om zijn biefstuk en kreeft. Langzamerhand gaf Dijks de zaak nieuw elan en draait het er om verfijnde smaken. ,,Tartaar vers uit de molen, romige dubbelgedopte tuinboontjes, ravioli met eekhoorntjesbrood’’, somt hij voor de vuist weg op.

Of hij aast op een ster? Hij aarzelt. ,,Dat zorgt voor een hoge druk én een hoge drempel’’, legt hij uit. Wel wil hij de zaak, van NH Hotels, verbouwen, zodat het restaurant een andere koers kan varen. Om te beginnen gooit hij de naam bistro dan overboord. ’t Gerecht niet, ’t Gerecht staat als een huis.