Internationale Studentendag | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Internationale Studentendag.

Weesfietsen sieren de stoepranden, bierkratten blokkeren de kassa’s en de Broerstraat is geen doorkomen aan tijdens tentamenperiodes. Groningen is een echte studentenstad.

Deze nog altijd toenemende hoeveelheid studenten maakt dat het straatbeeld steeds meer jonge gezichten telt. In 2018 woonden er namelijk al ongeveer 30.800 studenten in Groningen, wat goed is voor maar liefst 15 procent van de bevolking in Stad.

Actievoerders

Ook is er de laatste jaren ook een sterke groei te zien van het aantal internationale studenten. Dit zorgt voor verschillende uitdagingen. Zo lijkt de kamernood onder studenten van alle tijden. De Grote Markt was in 1974 ook al het toneel van studerende actievoerders. Naast tentjes waren er natuurlijk ook spandoeken met leuzen als WIJ WILLEN WONEN.

Tientallen jaren hiervoor, in 1941, zorgden een reeks anti-nazidemonstraties onder studenten in Tsjecho-Slowakije ervoor dat 17 november werd uitgeroepen tot Internationale Studentendag. Waar deze dag eerst in het teken stond van politiek activisme door studenten is het tegenwoordig een niet-politieke dag en wordt de diversiteit van studenten gevierd.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Jolien Vermeulen