Café De Toeter bungelt

GRONINGEN Bij café De Toeter aan de Turfsingel zien ze de plannenmakerij rond het monumentale benzinestation van de architect Dudok met lede ogen aan.

De bocht in de Diepenring krijgt een enorme opknapbeurt. Drie architectenbureaus hebben, in een ontwerpwedstrijd, opdracht gekregen om plannen te maken voor deze hoek aan het water. ,,Maar wij hebben nog steeds geen idee waar we aan toe zijn”, zegt Maik van Heerd van De Toeter.

Van Heerd heeft wat te verliezen en verloor al het nodige. Tot voor de zomer lag er een oude schuit met daarop een populair terras in het water voor de zaak. Vlak voor het terrasseizoen begon, trok de gemeente Groningen de vergunning in voor deze terrasboot. De terrasboot was een experiment, de vergunning werd een paar keer verlengd, dus een complete verrassing was het niet, maar de timing was ongelukkig, meent Van Heerd.

Gelukkig kon hij nog altijd een groot terras uitbaten op de strook gras tussen de straat en het water. Ook dit terras is, net als de terrasboot enorm populair. ,,Maar we houden ons hart vast”, zegt van Heerd.

In de plannen van de drie architectenbureaus die de kade rond het monument van Dudok opnieuw willen inrichten wordt de kade bij het het terras van De Toeter ook meegenomen. Maar het terras van De Toeter vind je niet terug in de plannen. Stadjers konden stemmen op hun favoriete ontwerp. Ruim 8000 mensen hebben hun stem uitgebracht op een van de drie ontwerpen die onderdeel waren van de ontwerpwedstrijd. Samen met een jury van deskundigen wordt een definitief ontwerp gekozen.

Hoe het afloopt? Van Heerd: ,,Het is ons niet zwart op wit beloofd dat ons terras kan blijven. We moeten afwachten. We hadden niet verwacht dat het mogelijk zou zijn dat we ons terras zouden verliezen. We hebben onze nek behoorlijk uitgestoken op deze plek, maar misschien valt het uiteindelijk mee.”