Puzzel Danny Buijs nadert zijn voltooiing

GRONINGEN Na dertien speelronden krijgt het elftal van FC Groningen een steeds herkenbaarder gezicht.

Trainer Danny Buijs put uit een kern van ongeveer achttien basisspelers, waarvan bijna de helft een ‘vaste’ basisplaats heeft.

Sergio Padt, Ko Itakura en Deyovaisio Zeefuik hebben alle competitiewedstrijden van begin tot eind meegemaakt. Azor Matusiwa en Ajdin Hrustic waren er elke wedstrijd vanaf de aftrap bij. Aanvoerder Mike te Wierik kreeg rood tegen FC Twente, miste het daaropvolgende duel met AZ, maar was verder ook altijd basiskracht. Dat zijn zes spelers die dit seizoen in principe altijd starten. Ahmed El Messaoudi debuteerde in de uitwedstrijd tegen VVV en miste sedertdien geen minuut. Dat brengt het aantal min of meer vaste krachten al op zeven.

Veel gewisseld

Buijs en co. hebben op vier posities - al dan niet noodgedwongen - veel gewisseld. Om te beginnen op de positie van linksback. Daar mocht Amir Absalem de eerste vier wedstrijden starten. Na het met 2-1 verloren thuisduel met Heracles moest hij zijn basisplek afstaan aan routinier Bart van Hintum. De transfervrij van Heracles overgenomen verdediger maakte na een paar mindere wedstrijden plaats voor Django Warmerdam. Het lijkt erop dat de snelle Warmerdam de meest geschikte speler is, ook al omdat in een systeem met twee spitsen de inbreng van opkomende backs belangrijk is.

Voor zijn aanval heeft Buijs de meeste alternatieven en heeft hij ook het meest gevarieerd. Gabriël Gudmundsson, Mo El Hankouri en Django Warmerdam speelden in verschillende systemen op links; Ramon Pascal Lund-qvist, Sam Schreck, Mo El Hankouri en de vertrokken Ritsu Doan op ‘tien’, en Kaj Sierhuis, Charlison Benschop en Joël Asoro in de spits. Voorin zal het wel stuivertje wisselen blijven. En dan is er nog de herstelde Samir Memisevic. Die is voor Buijs een ‘zekerheidje’. Wie maakt er straks plaats voor hem?