Tóch weer een Nationale Wetenschapsquiz (en Groningse hoogleraar Casper Albers doet mee)

Geen flauwe spelshow, maar een écht pittige quiz waar je ook nog van leert: dat is de Nationale Wetenschapsquiz. Vorig jaar was-ie voor het laatst op tv, dit jaar kun je ‘m via internet volgen. Wie weet zie je dan statisticus Casper Albers uit Groningen winnen.

Waarom heeft het Nederlands vijftig woorden voor vlinder, en maar vier voor varken? Waar sloeg de meteoriet in die de dinosauriërs uitroeide? En waarom bouwen architecten in Singapore en Hongkong hun flats op kolommen?

Dat soort vragen krijgen de deelnemers van de Nationale Wetenschapsquiz voor de kiezen. Dit jaar wordt de quiz voor de 26e keer georganiseerd, op 27 december. Drie teams van twee personen nemen het tegen elkaar op. Onder hen: Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gefeliciteerd met uw deelname! Hoe komt dat zo?

„Dankjewel. Ja, ik werd gevraagd door hoofdredacteur Sicco de Knecht van ScienceGuide. Waarom weet ik ook niet precies. We kenden elkaar al wel, en ik denk dat hij mij goed in de mix vond passen. Je wilt zoveel mogelijk verschillende vakgebieden, universiteiten en hogescholen, mannen en vrouwen...”

U bent zelf hoogleraar statistiek, maar <a href="https://www.vpro.nl/programmas/nwq/quiz.html" target="_blank" rel="nofollow">de vragen</a> gaan alle kanten op: natuurkunde, aardrijkskunde, taal...

„Alle kandidaten hebben natuurlijk maar één of twee specialisaties, dat geldt voor mij ook. Ik ben gepromoveerd als wiskundige, maar sinds 2005 ben ik vooral bezig met toegepaste psychologie in de economie en sociale wetenschappen. Dus ik zit een beetje tussen bèta en gamma in, als het ware. Misschien werkt dat in m’n voordeel, dat ik van een heleboel een beetje weet. Of misschien weet ik van alles nét te weinig.”

Hoe bereidt u zich voor?

„Ik ga denk ik maar zoveel mogelijk oude edities van de Nationale Wetenschapsquiz kijken op YouTube. Tja, en verder kun je je er niet echt op voorbereiden zoals je zou doen op een proefwerk Duits, zeg maar, met woordjes stampen. Het is een beetje handig redeneren en speculeren en hopen dat je geen ál te domme dingen zegt. Ik heb ooit eens op een tentamen wiskunde een fout gemaakt van het kaliber ‘2 keer 3 is 5’. Dat soort dingen doe ik liever niet als ik live op internet te zien ben.”

Hoe zit dat eigenlijk: vorig jaar besloot de VPRO te stoppen met de Nationale Wetenschapsquiz, en nu gaat-ie toch door?

„De quiz was altijd op NPO3, een samenwerking tussen de VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Vorig jaar viel de externe financiering weg en toen kregen de VPRO en NWO het niet meer rond. Nou, dacht Sicco de Knecht, dan doen we het zelf wel. Dit jaar is de quiz in De Balie in Amsterdam, en er komt ook een livestream via de website van De Balie.”