Groningen zet twee kampen betogers Zwarte Piet bij elkaar

In plaats van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit elkaar te houden, laat de gemeente Groningen beide partijen zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas samen demonstreren op het Emmaplein.

Beide groepen krijgen aparte vakken. Vorig jaar waren er schermutselingen tussen voor- en tegenstanders. De gemeente had toen nog Kick Out Zwarte Piet verwezen naar het Emmaplein en voorstanders van zwarte piet naar het Zuiderdiep. Deze tegendemonstranten weigerden echter naar dat vak te gaan en zochten hun opponenten op.

,,We kunnen mensen niet verplichten in een bepaald vak te gaan staan’’, zegt woordvoerder Hans Coenraads. Op de vraag waarom is gekozen beide partijen bij elkaar te zetten, komt een ontwijkend antwoord. ,,We hebben hiertoe besloten in overleg met de politie. Het is aan de politie om maatregelen te nemen voor de veiligheid.’’ Over de inzet en strategie van de politie worden geen mededelingen gedaan.

Voorstanders houden rekening met veldslag

De voorstanders van Zwarte Piet hebben via Facebook aangegeven dat ze rekening houden met een veldslag. De groep denkt met 500 tot 600 betogers aanwezig zijn bij de intocht.

Kick Out Zwarte Piet wil geen aantallen noemen. De organisatie gaf eerder aan zelf maatregelen te nemen om de eigen demonstranten te beschermen.

Hoe die eruit zien wil een woordvoerder, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles, niet zeggen. ,,Wij hopen dat de gemeente en politie hun verantwoordelijkheid nemen. Het kan niet zo zijn dat wij worden bedreigd omdat we voor onze mening uitkomen.’’

Sinterklaas komt om 13.30 aan in de Zuiderhaven, vlak bij het Emmaplein. De stoet gaat zijdelings langs het plein met betogers en tegendemonstranten en eindigt op de Grote Markt.