'Mysteries van Helperzoom' zoomt in op natuur langs fietssnelweg Groningen-Zuid

Wethouder Inge Jongman van Groningen heeft woensdag het tweeluik ‘Mysteries van Helperzoom’ onthuld. De beide kunstwerken maken de langs de fietssnelweg Groningen-Zuid aanwezige natuur, sterk uitvergroot, zichtbaar voor fietsers, bewoners en andere passanten.

Met het tweeluik zoomt beeldend kunstenaar Will Beckers - in opdracht van het CBK Groningen en de gemeente Groningen - in op de ecologische zone Helperzoom. Dit is het migratie, foerageer- en leefgebied voor circa 250 plantensoorten en 100 diersoorten.

Het eerste van de twee werken bevindt zich ter hoogte van het station Europapark, het tweede ter hoogte van de Goeman Borgesiuslaan.

Will Beckers

Beeldend kunstenaar Will Beckers is gespecialiseerd in het maken van installaties die onze relatie met de natuurlijke wereld verkennen. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van een biosculptuur of een groeiend organisme waarin hij de natuur confronteert met haar eigen materialen.

Mysteries van Helperzoom

Foto: Knelis

is gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied. Het werk verbindt cortenstaal en een vlechtsculptuur met hazelaar tot een dynamisch beeld dat er, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, steeds anders uit zal zien.

De beelden voegen zelf ook ecologie en groen toe aan het gebied. Het werk aan de noordzijde maakt onderdeel uit van de te realiseren eekhoornverbinding tussen de Helperzoom en het Sterrebos.

De open gevlochten ruimten van de kunstwerken kunnen dien als schuil- en overnachtingsplaatsen voor eekhoorns en andere kleine diersoorten.