Op weg naar het Sterrebos mogen eekhoorns aan kunst knabbelen

Niet één, maar twee kunstwerken werden woensdag onthuld langs de Helperzoom in Groningen. Kunstenaar Will Beckers wil dat voorbijgangers de natuur zien.

Het waterkoude, natte weer deert Will Beckers (52) niet. Hij legt de laatste hand aan zijn kunstwerken , bij Station Europapark en ter hoogte van de Goeman Borgesiuslaan.

De Helperzoom is een weg waar dagelijks honderden auto’s en fietsers passeren. „De mensen rijden en fietsen hier zo snel dat ze de natuur niet zien’’, zegt Beckers. Dat vindt hij zonde.

Want het draait bij zijn kunstwerken - gemaakt in opdracht van het Centrum voor Beeldende Kunst en gisteren onthuld - om de natuur rondom de Helperzoom. Ze zijn gemaakt van wilg, kastanjehout en hazelaar: materialen die ter plekke voorhanden zijn.

Die plaatselijke natuur dient ook als inspiratiebron van het uiterlijk. Zo is het kunstwerk bij station Europapark geïnspireerd op een dwarsdoorsnede van waterplant de grote lisdodde, het kunstwerk verderop op de rups van een vuurvlinder. „Die is bijna uitgestorven, maar hier leeft ie nog!’‘

Tussenstop voor de eekhoorns

De ingevlochten hazelaar zorgt ervoor dat de kunstwerken er het hele jaar door anders uitzien. „In de zomer kleuren ze groen doordat er blaadjes aan komen, in de winter zijn ze kaal. Het zijn seizoenskunstwerken’‘, zegt Beckers.

De hazelaar heeft nóg een functie, zegt Beckers. Het is een tussenstop voor eekhoorns. „Die kunnen er schuilen en slapen. En ze eten de hazelnoten. Mijn werken helpen hen verder op hun weg naar het Sterrebos.’‘

Beckers is geboren in het Brabantse Budel en woont tegenwoordig in Vlaanderen. Hij staat bekend als omgevingskunstenaar. De Helperzoom vindt hij in ecologisch opzicht een waardevolle weg. „In de loop van de jaren is er veel aangeplant. Gelukkig is er veel oude natuur gebleven. Hier leven veel vlinders, eekhoorns en vleermuizen.’‘ Hij hoopt dat mensen zich verwonderen als ze zijn werken zien. „Dat ze op die manier dieper nadenken over de omgeving.’‘