Gedenken met Bach in de Der Aa-kerk

Kamerkoor Northern Voices geeft zaterdag 23 november om 20.15 uur een bijzonder Bachconcert rond afscheid en vergankelijkheid in de Der Aa-kerk in Groningen.

Het koor brengt muziek van van Johann Sebastian Bach en twee van zijn familieleden, Johann en Johann Christoph Bach. Er wordt medewerking verleend door Ruben Olthof (bas), Nathalie Groneschild (sopraan), Bert Jan Souman (tenor) en leden van het Noordelijk Bach Consort. Sjoerd Ruisch bespeelt het Schnitgerorgel.

November is vanouds de maand waarin de overledenen herdacht worden. Dat gebeurt met kerkdiensten en lichtjesavonden, maar steeds vaker ook met gedachtenisconcerten. In die nieuwe traditie staat dit concert.

Rouw en verdriet

Als er één componist is die de complexe emoties rond rouw en verdriet in zijn muziek weet te vertolken, dan is het wel Johann Sebastian Bach. Zijn Mattheuspassion staat er bekend om, maar ook de cantates tonen die kenmerkende afwisseling van pijn en verstilling, verdriet en troost. Op het programma staan cantate Aus der Tiefen en twee aria’s uit cantate Ich habe genug. Verder het motet Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn en het bekende Bist du bei mir.

Achterneef

Van Bach’s achterneef Johann Christoph klinken de motetten Sei getreu bis in den Tod en Der Mensch, vom Weibe geboren; van Johann Bach, de eerste Bach die muziek schreef, Unser Leben ist ein Schatten.

Voorafgaand aan het concert is er gelegenheid om een kaars te branden, als persoonlijk moment van herinnering.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via: www.northernvoices.nl.