En opnieuw sluit een antiekzaak aan het Zuiderdiep: 'Jongeren vinden antiek niet leuk'

Opnieuw sluit een antiekzaak aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen zijn deuren. Art en Nostalgie van antiekhandelaar Jan Staats houdt er per 1 december mee op.

Bij het binnenkomen klinkt het geblaf van hond Chic. Achter in de winkel zit Jan Staats (57). Vanaf een grote ronde tafel, tussen het porselein en de schilderijen, kijkt hij uit over het Gedempte Zuiderdiep. Achter hem staat een paspop in een glazen kast, gekleed in oudhollandse klederdracht.

Per 1 december sluit Staats de deuren van zijn zaak: „Het lijkt erop dat jonge mensen geen antiek meer kopen”, zegt hij. „Ik denk dat ze antiek niet zo leuk vinden en dat ze er minder behoefte aan hebben.” Toen Staats zijn zaak 22 jaar geleden opende was het wel anders gesteld met de populariteit van antiek: „Er zaten hier toen nog acht zaken. Het was veel levendiger. Als ik straks weg ben zijn er nog twee winkels.”

‘Géén servies’

Staats verkoopt vooral exclusief ‘kleingoed’. Zijn winkel staat vol glanzend zilver, glaswerk en porselein, in leeftijd variërend van de 17de eeuw tot de jaren 20 van de vorige eeuw. En nee, het is géén servies: „Met alle respect, maar ik verkoop geen kopjes en schoteltjes. Dat doet de Blokker.”

Een eigen zaak hebben is Staats niet vreemd, het handelen zit in de familie. Zijn opa van moeders kant had een winkel in schilderijen en ook antiek. „Ik vond het gewoon leuk. Het boeit me, het intrigeert me.” Vooral de nostalgie van antiek trekt Staats: „Antiek kan mooi zijn, maar ook curieus of bijzonder. Het heeft allemaal zijn eigen charme.”

Staats ondergaat het sluiten van zijn zaak gelaten: „Het voelt alsof ik weer een nieuwe fase van mijn leven in ga. Ik moet wel. Maar ik had het liever anders gezien.” Wat hij na 1 december gaat doen weet hij nog niet: „Ik laat me leiden door het leven.”

Het aantal antiekzaken in Groningen loopt terug

Hoewel het de interesse in curiosa toeneemt, loopt het aantal gespecialiseerde antiekzaken in Groningen al jaren terug. Vooral het Zuiderdiep, ooit het Groninger walhalla voor de antiekliefhebber, heeft het zwaar.

In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er 25 antiekzaken in de straat gevestigd, zo vertelde oud-antiquair Gerard Heidema eerder aan deze krant. Heidema sloot in 2018 na veertig jaar de deuren van zijn zaak. Een jaar eerder stopte ook buurtgenoot en veilingmeester Joop van den Enden. Met het sluiten van de winkel van Jan Staats zijn er nog twee antiekzaken over aan het Zuiderdiep.