Tweeling wordt coach van het nationale korfbalteam Marokko; eerste interland is gewonnen

STADSKANAAL/GRONINGEN - Jesper en Kevin van Haastrecht zijn benoemd tot coach van het nationale korfbalteam van Marokko.

Zondagmiddag na afloop van het internationale korfbaltoernooi in Stadskanaal zijn de onderhandelingen afgesloten. Het officiële contract wordt binnenkort getekend.

De 24-jarige twee-eiige tweeling - Jesper uit Groningen is twee minuten ouder dan Kevin uit Haren - ademt korfbal. De broers zijn sinds enkele maanden samen trainer/coach van Stadskanaal '74 en nemen enkele jeugdteams van Stadskanaal '74 onder handen. Daarnaast dragen ze zelf het shirt van Nic. uit Groningen.

"Alleen vrijdagavond zijn we thuis", vertelt Jesper. "En op zaterdag is het vaak puzzelen. Dan moeten we Stadskanaal '74 coachen en zelf spelen. Meestal gaat het goed, omdat Nic. later op de dag speelt."

In de voetsporen van vader Atte

Jesper en Kevin stappen in de voetsporen van vader Atte uit Jipsingboertange. Hij was ook trainer van Stadskanaal '74 en bondscoach. Van Zweden en Armenië. In de komende vier jaar is hij bondscoach van Macau.

Afgelopen weekend tijdens het internationale toernooi in Stadskanaal hebben Jesper en Kevin zowel Stadskanaal '74, het clubteam Nador MYA uit Marokko en het nationale team van Marokko begeleid. "In maart zijn we ook al in Marokko geweest om trainingen te verzorgen. Het nationale team staat rond de 45ste plek op de wereldranglijst en we gaan proberen om een ticket in de wacht te slepen voor het wereldkampioenschap dat over vier jaar ergens in Azië wordt gehouden.

Over twee jaar vindt de Afrika Cup plaats en daar moeten we goed presteren om ons te kwalificeren voor het WK. Het is de bedoeling om minimaal twee keer per jaar naar Marokko te reizen voor een trainingskamp om de spelers technisch en tactisch bij te schaven. En daarnaast willen we meedoen aan zoveel mogelijk toernooien in Europa. Daar kunnen de spelers namelijk veel leren."

Nog ongeslagen

Voorlopig zijn de twee jonge bondscoaches van Marokko nog ongeslagen. De officiële interland afgelopen zondag in de sporthal de Spont in Stadskanaal tegen het nationale team van de Filipijnen werd overtuigend met 27-15 gewonnen. "De uitslag telt mee voor de internationale ranking. Het resultaat is nog niet verwerkt, misschien zijn we wel enkele plaatsen gestegen."

Paul Abrahams