Hoofdverpleegkundige UMCG legt uit waarom hond Bruce naast stervend baasje in bed mocht liggen

Hond Bruce mocht onlangs in het UMCG nog één keer zijn stervende baasje zien. Op de Intensive Care van het ziekenhuis nam het huisdier afscheid van zijn eigenaar. ,,Het was indrukwekkend en emotioneel”, aldus hoofdverpleegkundige Carla Veldhuis.

Bij de ontmoeting was hond Bruce eerst onrustig, maar al gauw kroop hij naar zijn baasje toe. Daar bleef hij ongeveer een half uur liggen. De hond stapte vervolgens van het bed af.

Eenmaal thuis bleef de viervoeter niet meer voor het raam wachten op zijn baasje. De familie van de patiënt liet aan het ziekenhuis weten dat de hond een soort van berusting liet zien na de laatste ontmoeting met zijn eigenaar. ,,Het is fijn dat je op deze manier wat kunt betekenen voor de partner van de patiënt, de familie, de hond en de patiënt zelf’’, vertelt Veldhuis.

Een varkentje of een pony

Het komt vaker voor dat huisdieren bij hun baasjes op de Intensive Care van het UMCG langskomen. Niet wekelijks, maar wel regelmatig, vertelt Veldhuis. Dit gebeurt niet alleen bij een afscheid, maar ook bij patiënten die een lange tijd van huis zijn en hun huisdier missen.

Mogen alle soorten huisdieren een bezoekje brengen aan het ziekenhuis? Veldhuis: ,,Er zijn wel bepaalde afspraken. Het dier moet zindelijk zijn, of het nou een varkentje of een pony is. Zolang het dier maar niet bij andere patiënten op bed kruipt’’.