Groningse longarts jaagt samen met Franse patiënt op het werelduurrecord baanfietsen

Longarts Dirk-Jan Slebos is fietser in hart en ziel. Zaterdag stapt hij in de Vélodrome te Parijs op de pedalen voor een bijzondere gebeurtenis: hij helpt de Franse Philippe Poncet, voormalig ski-crack, het werelduurrecord baanfietsen voor COPD-patiënten te vestigen. Hoe? Zo.

Hij kreeg een mailtje, deze zomer. Uit Frankrijk. Dirk-Jan Slebos, longarts in het UMCG, krijgt vaak mails uit het buitenland, maar deze was anders dan de andere. Philippe Poncet, oud-wedstrijdskiër en COPD-patiënt, beschreef zijn plan: hij wilde dit jaar het werelduurrecord baanfietsen met externe zuurstof vestigen. Of Slebos hem daarbij wilde helpen?

,,Ik vond het een gekke, maar grappige vraag”’, herinnert de aangeschreven longarts zich. ,,En ik dacht: het is weer eens wat anders dan die serieuze congressen.’’

Vélodrome

Zaterdag is het zover. Dan zal de 59-jarige Poncet in het Parijse wielerstadion Vélodrome National met een gang van –hopelijk- 27 kilometer per uur over de baan zoeven. In zijn kielzog: de even hard fietsende Dirk-Jan Slebos, die een tank van 12 kilo vloeibare zuurstof op zijn rug torst, die weer via een slangetje verbonden is met de neus van Poncet.

De mannen troffen elkaar voor het eerst op een congres, waar Poncet zijn levensverhaal vertelde. Hij lijdt aan longemfyseem, een variant van COPD die de rek uit de longen haalt. Zes jaar geleden werden Poncet’s longen in Grenoble uitgerust met zogeheten eenrichtingsventielen. Deze kleine ventieltjes sluiten het slechte deel van de longen af, waardoor de patiënt beter uit kan ademen en dus meer lucht krijgt. Longarts Slebos heeft naam en faam gemaakt met deze methode en wordt overal ter wereld beschouwd als een groot specialist op dit gebied.

Wilskracht

Slebos en Poncet zijn fietsers pur sang. Poncet omdat hij een nieuwe uitdaging zocht na zijn ski-carrière. Slebos omdat hij nou eenmaal graag een berg opgaat, hoewel hij het vlakke land in Noord-Groningen ook graag doorkruist. Poncet is vastbesloten de rest van zijn leven te wijden aan het bekendmaken van zijn ziekte en er geld voor te werven. Met zijn actie in Parijs wil hij laten zien wat wilskracht vermag, ook als je een longziekte hebt.

COPD: Stille Ziekte

COPD is een verzamelnaam voor ziekten die de longen en luchtwegen aantasten. Er is geen medicijn tegen. Nederland telt zo’n 600.000 patiënten die aan COPD lijden. ,,Het wordt wel de ‘Stille ziekte’ genoemd’’, zegt Slebos. ,,Als iemand longkanker of longfybrose heeft, springen de doktoren er bovenop. Maar heeft iemand COPD, dan geven we een pufje en zeggen ‘tot volgend jaar’, omdat een goed behandelplan ontbreekt. Daarbij komt dat veel mensen met COPD zich eigenlijk schamen, omdat de ziekte veelal door roken wordt veroorzaakt. Hadden ze dat maar niet moeten doen. Veel patiënten trekken zich terug, gaan thuis op de bank zitten, waardoor hun conditie verslechtert.’’

De Fransman Poncet wil zaterdag tonen dat je met een minder fatalistische houding bergen kunt verzetten, ook als je longen het niet meer goed doen. Een uur lang zal hij fietsen met Slebos achter zich, die ervoor zal zorgen dat zijn zuurstofgehalte op 50 procent blijft. Twee mannen, één adem.

,,Hij gaat tot het gaatje’’, zegt Slebos. ,,En ik ook.’’