Woede over aardbevingsgeld voor Gronings 'elitefeestje' Let's Gro

Het toekomstfestival Let’s Gro wordt volgend jaar mede gefinancierd uit de 2 miljoen die de gemeente Groningen uit het Nationaal Programma Groningen krijgt voor de organisatie van de World Adaption Week. ‘Misplaatst’, oordeelt oppositiepartij SP.

Groningen is volgend jaar samen met Rotterdam gaststad voor het randprogramma rondom de World Adaptation Summit, de wereld-klimaattop in Amsterdam op 22 oktober. In de aanloop deze conferentie waar de wereldleiders afspraken proberen te maken over de aanpassing aan het veranderend klimaat, bieden beide steden een week lang conferenties en publieksactitiviteiten.

Gaststad Groningen integreert het jaarlijkse innovatie- en duurzaamheidsfestival Let’s Gro in het programma voor die week. Tot woede van de gemeenteraadsfractie van de SP.

‘Schoffering voor gedupeerden in gasgebied’

Fractieleider Jimmy Dijk noemt het een ‘regelrechte schande’ dat geld uit het NPG, bedoeld om de leefbaarheid en economie in de Groningse aardbevingsregio nieuwe impulsen te geven, wordt gebruikt voor wat hij betitelt als een ‘elitefeestje’. ,,Een schoffering voor alle gedupeerden in het gebied.’’

De stad stak dit jaar ruim 150.000 euro in de laatste editie van Let’s Gro, twee weken geleden. In het begrotingsdebat van deze week richtte niet alleen de SP maar ook het CDA de pijlen op het festival. Christendemocraat René Bolle wilde de subsidie schrappen, maar kreeg te horen dat er volgend jaar helemaal geen gemeentegeld naartoe gaat omdat Let’s Gro onderdeel is van de klimaatweek.

‘Wereldklimaattop kan Groningen opstoten’

Een collegewoordvoerster nuanceert dat beeld. Het NPG stelt volgens haar geld beschikbaar voor de World Adaption Week omdat het evenement met duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland Groningen op de kaart zet. Dat helpt bij de Groningse ambities om de provincie op te stoten tot internationaal kenniscentrum (‘hub’) op het gebied van waterstoftechnologie, duurzame energie en klimaatadaptatie. ,,Precies waarvoor het NPG is bedoeld.’’

Het organiserende Global Center on Adaptation, vorig jaar geopend door VN-topman Ban Ki Moon in Groningen, heeft de opzet van Let’s Gro volgens de woordvoerster zelf omarmd als een goede formule om het publiek te betrekken bij de Klimaatweek in Groningen. ,,Maar of dat ook onder de Let’s Gro-vlag gaat gebeuren, staat nog niet vast. Over de opzet en organisatie wordt nog gesproken.’’

Ook Nobelprijs-winnaars naar Stad voor reünie

Het merendeel van de 2 miljoen uit het NPG gaat zitten in andere activiteiten waarvoor Groningen tijdens de Klimaatweek gastheer is. Onder meer is er een reünie gepland van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede 2007: voormalig vice-president Al Gore van de VS en de leden het VN-klimaatpanel die samen het zogeheten IPPC-rapport schreven over de opwarming van de aarde.

Verder biedt Groningen onder meer een congres waar internationale wetenschappers debatteren over het thema klimaatadaptatie. Ook de Youth Summit, de jongeren-versie van de ‘grote’ wereld-klimaattop, wordt in de stad gehouden. Verder is er onder meer een manifestatie gepland, waar wetenschappers en techneuten nadenken over een klimaatbestendige inrichting van de leefomgeving.