Lunchduel met Feyenoord

GRONINGEN Voor de 41ste keer staat zondag de eredivisiewedstrijd FC Groningen-Feyenoord op het programma. In Groningen houden beide ploegen elkaar uitstekend in evenwicht. In Oosterpark en Euroborg stapten ze elk veertien keer als winnaar van het veld.

Rekenen we ook bekerduels en wedstrijden voor de nacompetitie mee dan slaat de balans zelfs licht in Gronings voordeel door. FC Groningen won dan 16 van de 43 duels tegen Feyenoord 15. Het duel eindigde in al die jaren sinds 1971 slechts eenmaal in 0-0. Dat was in het seizoen 1980-1981, het seizoen waarin FC Groningen in de eredivisie terugkeerde na zes lange jaren in de eerste divisie.

Goede serie

Maar dat waren andere tijden, terug naar de onze. Daarin is FC Groningen bezig aan een bijzonder goede serie van vijf competitiewedstrijden zonder nederlaag. Een succesvolle reeks die maar liefst dertien punten heeft opgeleverd. Feyenoord is ongeslagen sinds Dick Advocaat er de technische leiding heeft overgenomen van Jaap Stam. Met de driftige Hagenaar langs de lijn won Feyenoord in Venlo met 3-0 van VVV en in de eigen Kuip met 3-2 van het doorgaans vaardig combinerende, maar meestal beroerd verdedigende RKC Waalwijk. De ervaren Advocaat laat Feyenoord niet zozeer beter voetballen, maar wel harder werken. Door bizar veel kansen te missen heeft de ploeg uit Rotterdam-Zuid onder Stam veel punten laten liggen. Het elftal is dan ook lang niet zo slecht als velen willen doen geloven. Als er geen gekke dingen gebeuren eindigt Feyenoord straks weer probleemloos in de top zes van de eredivisie. Zeker als de vele halffitte spelers straks weer honderd procent inzetbaar zijn.

Advocaat heeft de naam de voorkeur te geven aan ervaren spelers, maar in beide wedstrijden onder zijn leiding kregen ook twee tieners de kans: de tot zijn veertiende bij FC Groningen spelende Orkun Kökcü en Lutsharel Geertruida, een rechtsback die ook op de scoutingslijstjes van FC Groningen stond en mogelijk nog staat. Danny Buijs zal tegen de club waar hij als speler zijn opleiding genoot ongetwijfeld vasthouden aan de speelwijze van de laatste weken. Eentje met twee spitsen en daarachter twee aanvallend ingestelde middenvelders.