Groningen pakt overlast lachgas aan maar (nog) niet via 'Arnhems' verkoopverbod

Groningen heeft voorlopig geen plannen voor een algeheel verkoopverbod voor lachgas in de plaatselijke horeca naar Arnhems voorbeeld.

Dat zei burgemeester Koen Schuiling woensdag in het debat in de raadscommissie Financiën en Veiligheid over de maatregelen die Groningen neemt tegen de groeiende overlast door het gebruik van lachgas als partydrug in het uitgaansleven. Festivals op publieke locaties zoals het Stadspark moeten verkopers actief weren en ook gaat de gemeente gebruikers beboeten die lege lachgaspatronen op straat gooien.

Verder kan de gemeente volgens Schuiling echter voorlopig niet gaan. ,,We vinden het een rotmiddel met blijvende vervelende effecten voor mensen, maar optreden is lastig.’’ Het probleem is dat lachgas niet onder de drugswetgeving valt maar gewoon legaal mag worden verkocht. Op straat valt verkoop onder het ventverbod maar in de horeca en nachtwinkels geldt geen beperking.

Als Arnhems verbod standhoudt doet ook Stad ‘rotmiddel’ in de ban

Groningen volgt de ervaringen in Arnhem op de voet. Daar geldt sinds kort een verkoopverbod in de horeca op grond van de Milieuwet. Naar verwachting zullen ondernemers dat aanvechten bij de rechter. ,,Als het juridisch standhoudt komen wij met aanvullende maatregelen’’, belooft Schuiling.

Voorlopig kunnen gemeenten echter alleen optreden bij overlast en hinder in openbaar gebied. Overal elders is Groningen afhankelijk van de bereidheid van handelaren om te stoppen, of op zijn minst niet meer aan jongeren onder de achttien jaar te verkopen. De gemeente probeert daarover vrijwillige afspraken te maken met de horecabedrijven, nachtwinkels en zelfs een nachtkluisjesverhuur voor ‘stappers’ die ballonnen of lachgas verkopen in de stad.

Student en Stad: ‘Lachgas is juist een verrijking’

Alle partijen in de raad staan vierkant achter de pogingen om het gebruik van lachgas als roesmiddel aan banden te leggen, maar er is één uitzondering. Student em Stad ziet lachgas als een ,,verrijking van de uitgaanservaring van veel mensen’’, zegt woordvoerder Kevin Schilder.

,,Mensen hebben blijkbaar de behoefte om de 9 tot 5-sleur te vergeten en lachgasballonnen zou daarvoor een prima aanvulling kunnen zijn’’, verklaarde Schilder tot verbijstering van de andere fracties en de burgemeester. De Student en Stad-woordvoerder ziet een verbod als koudwatervrees uit onbekendheid met een relatief onschadelijke middel. Dat kan ook averechts werken, waarschuwt hij. Als gebruikers het verbod proberen te omzeilen onttrekt het gebruik zich aan elke controle.