City Cups: Groninger architectuur in porselein gegoten

Op het oog zijn het misschien gewoon porseleinen kopjes, maar de oplettende kijker ziet meer. De City Cups van ontwerpstudio Unit 30 verbeelden drie iconische Groningse gebouwen. En als het aan bedenkers Jozephine Duker en Willem Van Landeghem ligt, hebben straks alle steden in Nederland hun eigen City Cups.

“We hebben een uitgebreide studie gedaan naar de Korenbeurs, de Martinitoren en het Groninger Museum. Welke elementen vallen op, welke juist niet? Wat maakt het gebouw nou karakteristiek? Ook zijn we de archieven ingedoken, op zoek naar de historie van de gebouwen. Uiteindelijk hebben we de herkenbare elementen geabstraheerd en verwerkt in het ontwerp”, legt Duker uit.

Van Landeghem: “We wilden kijken of we ons keramisch productontwerp konden verbinden met een betekenisvolle plek. Zoals een stad en bijbehorende gebouwen. Door in te zoomen op gebouwen zie je de aandacht, het vakmanschap, de tijdgeest en bijzondere elementen. Daarom is architectuur voor ons een eindeloze bron van inspiratie. Een vertaling te maken naar een product als een kopje, vraagt om een andere kijk. De kopjes zijn ook niet letterlijk de Martinitoren, bijvoorbeeld. We hebben vooral het karakter en de uitstraling van de gebouwen verwerkt. Dat nodigt mensen uit om anders te kijken naar hun omgeving. Wat herken je? En wat is je nog niet eerder opgevallen?”

Betekenisvol gebruiksvoorwerp dankzij crowdfunding

Het idee voor de City Cups ontstond een paar jaar geleden toen het koppel experimenteerde met het meenemen van architectonische details in hun kopjesontwerp. Onderwerp toen was het Grand Theatre in Groningen. Duker: “We lieten toen op het pleintje voor het Grand aan langswandelend publiek zien hoe een kopje wordt ontworpen en gemaakt. Elke keer gebruikten we een ander element uit dat prachtige theatergebouw. Uiteindelijk hadden we een serie van vijf kopjes. Toen dachten we: dat kan ook met andere gebouwen. Het is een betekenisvolle toevoeging aan wat vaak gewoon wordt gezien als gebruiksvoorwerp. Los van dat het mooie kopjes zijn, zit er nu extra gelaagdheid in.”

Met dank aan een succesvolle crowdfundingcampagne konden Duker en Van Landeghem aan de slag met de eerste serie. Ze kozen voor Groningen, hun thuisstad.

Handgemaakt

“Dit concept leent zich voor elke stad in Nederland en daarbuiten. Wij vinden eigenlijk dat elke zelfrespecterende stad City Cups zou moeten hebben” lacht Van Landeghem. “En natuurlijk kunnen we ook op verzoek een gebouw toevoegen aan de serie als die wens er is. Het is echt bijzonder om bezoekers koffie voor te zetten in een eigen kopje.”

De kopjes uit de serie worden allemaal met de hand gegoten door een samenwerkingspartner in Amersfoort. Dat was wel even wennen voor het duo: “Eigenlijk maken we alles altijd zelf in onze studio, maar de oplage is nu echt te groot. We hebben hard gezocht naar een partner die dezelfde hoge kwaliteitsstandaard hanteert, het zijn toch een beetje onze kindjes.”

Kopjes te koop

De VVV Groningen (in het nieuwe Forum), het Groninger Museum en City Central hebben de City Cups inmiddels omarmd en verkopen ze in hun winkel. De kopjes zijn ook te koop op citycups.