Politie Groningen onderzoekt een coldcase en vraagt onze hulp: van wie was het verminkte lijk dat in 2002 werd gevonden in het Boterdiep?

Op 19 november 2002 werd in het Boterdiep in Groningen een verminkt lichaam gevonden. Nog altijd is onbekend wie het is.

De zaak staat deze week centraal op de coldcasekalender 2019.

De politie hoopt met de aandacht op nieuwe tips die tot een oplossing van deze oude zaak kunnen leiden. Het gaat om een man met een donkere huidskleur, kort kroeshaar, ouder dan 30 jaar. Hij heeft nog een volledig intact gebit. De man droeg een sweater van het merk Besco.

Zwaar verminkt

Het lichaam was zwaar verminkt. ,,Mogelijk is het geraakt door een scheepsschroef van binnenvaartschip. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf’’’, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. Zijn benen en een arm zijn afzonderlijk gevonden, ze dreven in het water van het Boterdiep en het Van Starkenborghkanaal.

De speciale coldcasekalender brengt iedere week een andere onopgeloste moord- of vermissingszaak voor het licht. Dit jaar met twee zaken uit Groningen. Ben Stubbe stond in februari centraal. Hij werd in 2004 dood in het Hoendiep gevonden, vlak bij zijn woonboot. Over hem zijn geen nieuwe tips binnen gekomen.

Coldcasekalender: wel tips, nog geen oplossing

De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Tegenwoordig staat de kalender ook online. Zinsmeyer: ..Iedereen kan hem zien. We hopen dat er door de kalender ergens over een oude zaak wordt gepraat en wij daar ook van horen.’’

Het aantal tips over onopgeloste moorden, doodslagen, vermissingen en onbekende doden is sinds de introductie verdubbeld. In 2018 kwamen in totaal 302 tips over zaken binnen. Maar tot een oplossing hebben die nog niet geleid. Landelijk zijn vorig jaar wel dertien zaken heropend vanwege bruikbare nieuwe informatie, maar zonder doorbraak tot nu toe.

Politie wil graag tips

Het lichaam wordt gevonden op dinsdag 19 november 2002 in het Boterdiep, vlakbij de splitsing met het van Starkenborghkanaal.

Het lichaam is verminkt, op verschillende plaatsen in beide kanalen worden lichaamsdelen aangetroffen.

Vermoedelijk gaat het om een man met een donkere huidskleur. Hij is waarschijnlijk ouder dan 30 jaar met kort kroeshaar.

De man heeft nog nooit een tandheelkundige ingreep ondergaan en heeft dus een volledig intact gebit.

De man droeg een sweater van het merk Besco.

Op de sweater zit een logo met het opschrift: Bewegen door de lucht – Lucht door bewegen.

De sweater werd in 1998 door het bedrijf Roche ter beschikking gesteld aan deelnemers van de Cystic Fibrosis Sportdagen.

Weet u wie deze man is? Bel 0900 8844 of Anoniem 0800 700.