Personeel Forum Groningen blikt terug op openingsfeest: 'Het was beter dan we ooit durfden te dromen'

Het Forum Groningen heeft een spetterend openingsfeest achter de rug. Tienduizenden mensen kwamen kijken en bijna allemaal waren ze dolenthousiast. Hoe is het met de medewerkers naar dit ongetwijfeld vermoeiende weekeinde?

„Fantastisch”, zegt Richt Pander, die als hoofd publiek het personeel van het Groninger Forum aanstuurt. „Overweldigend. Het was beter dan we ooit durfden te dromen. We hebben zo'n 37.000 bezoekers ontvangen zonder ook maar enige wanklank. Ja, er waren rijen, maar daarvoor had iedereen begrip.”

„Nee. Je weet het natuurlijk van te voren niet. Maar zo veel als dit? Vrijdagavond was spannend, hoe later het werd, hoe meer bezoekers met 'n borrel op arriveerden. Maar alles ging goed. We moesten wel aan crowd management doen, zo druk was het.”

„Zaterdagavond hebben we opgeschaald. Het was binnen zo druk dat je ook bij de roltrappen moest wachten. Dat is niet fijn. We hebben toen een maximumaantal bezoekers ingesteld. Zo tussen de 1700 en 1900 man tegelijk, dat bleek nog goed te doen.”

„Haha, ja, ik heb wel geslapen hoor. Maar niet zo lang. Vrijdag hebben we tot vier uur 's nachts doorgewerkt. Zaterdag om negen uur 's ochtends was ik er weer. Zaterdagavond om elf uur hebben we de deuren dichtgedaan. Er waren toen nog wel mensen, in de bioscoopzalen bijvoorbeeld, maar nieuwe bezoekers lieten we niet meer toe.”

„Niet echt, al zal het iets rustiger zijn dan dit weekend. Vandaag hebben we nog het filmfestival, met allemaal specials. En vrijdag opent AI: More than human, een expositie over kunstmatige intelligentie. Dus we blijven nog wel even druk.”

„Ehm... Dat heb ik nog niet bedacht. Eerst even zorgen dat alles goed loopt. Brandjes blussen, kijken of iedereen weet wat-ie moet doen. Die vrije dag komt nog wel. Ik voel me trouwens helemaal niet kapot hoor! Het is een en al adrenaline.”