Peter Suidman geeft in Gorechthuis in Haren lezing over Gerrit Nijhuis

Peter Suidman uit Usquert geeft donderdag 12 december in het Gorechthuis in Haren een lezing over architect Gerrit Nijhuis.

Industrieel graficus Peter A.M. Suidman (Heemstede, 1945) ontwikkelde in zijn jeugdvakanties bij zijn grootouders in Groningen een voorliefde voor het Groninger land. Daar maakte hij ook kennis met het werk van architect Gerrit Nijhuis (1860-1940).

Suidman, woonachtig in een door Nijhuis ontworpen pand, zet zich onder meer in voor het behoud van cultureel erfgoed. Bijvoorbeeld door dat erfgoed met boeken onder de aandacht van het publiek te brengen. Samen met anderen publiceerde hij het boek .

383 panden

Onder Gerrit Nijhuis’ architectuur werden 383 panden gebouwd, vooral in de provincie Groningen, waarvan 76 een status als monument kregen.

Nijhuis maakte onder meer het Jugendstil-ontwerp voor het Nieuwsblad van het Noorden-pand (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.

Nijhuis was als vrijmetselaar lid van de loge L’ Union Provinciale, waarvoor hij samen met de Groninger architecten J.A. Mulock Houwer en N.W. Lit het alweer afgebroken Logegebouw der Vrijmetselaren aan de Turfsingel in Groningen ontwierp.

Lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Reserveren kan tot 10 december (en is noodzakelijk) via geboektinharen@gmail.com.